Náci karlendítéssel készül a választásra az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke

2019. szeptember 22., 19:28

Szerző:

Náci karlendítéssel pózol többedmagával az Erdélyi Magyar Néppárt frissen újraválasztott elnöke, Csomortányi István azon a fotón, amelyet az EMNP Kolozs megyei szervezete tett közzé vasárnap a Facebook-oldalán – szúrta ki a Maszol. A posztot azóta törölték – a pártelnöknek a szombati küldöttgyűlésen mondott beszédéből kiragadott idézet kísérte –, de egy fotósorozatot egy hozzászóló belinkelt hozzá. 

A Kolozs megyei EMNP ügyvezető elnöke, Fancsali Ernő a lapnak elmondta, a fényképet tudomása szerint a megyei szervezet korábbi vezetője, Soós Sándor posztolta ki. Ő az a politikus, aki alulmaradt Csomortányi Istvánnal szemben a májusi tisztújító küldöttgyűlésen, majd kilépett az EMNP-ből, és szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta a bíróságon az új elnök megválasztásáról szóló határozatot.

A Maszol kérdésére, hogy az EMNP elhatárolódik-e a náci karlendítős fotótól, az ügyvezető alelnök kijelentette,

nem áll módjában a megyei szervezet nevében nyilatkozni,

és a megyei elnökhöz irányította a portált. Mihály Emőkét azonban egyelőre nem tudták elérni. – Nem hackeltem meg semmit – jelentette ki a Maszolnak Soós Sándor. Csomortányi Istvánt egyelőre nem sikerült elérnie a lapnak.

Csomortány Istvánnak nem ez volt az első botrányos közéleti megnyilvánulása. Korábban leköpte egy nagyváradi kulturális folyóirat főszerkesztőjét, Szűcs Lászlót

– emlékezett meg az esetről még az elnök megválasztásakor az Azonnali.

Az EMNP-t a Fidesz támogatásával alapították, mikor a magyar kormánypárt nem ápolt felhőtlen viszonyt az RMDSZ-szel. A Fidesz az EMNP-vel akart befolyást szerezni a romániai magyarok körében, ám később kibékült az RMDSZ-szel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.