ENSZ: Aránytalanul nagy erőszakot alkalmazott az izraeli hadsereg a palesztin tüntetők ellen

2018. május 18., 17:50

Szerző:

Aránytalanul nagy erővel csapott le az izraeli hadsereg a palesztin határ menti lázadásokra – mondta Zeid Raad al-Husszein az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy genfi megbeszélésen.

Fotó: Twitter/Zach Carter

Husszein szerint a gázaiakat tulajdonképpen egy „mérgező nyomornegyedbe” zárták, és úgy véli, az izraeli megszállásnak azonnal véget kell vetni – idézi a főbiztost a BBC.

A hétfői véres összecsapásoknak, melyek az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségének felavatása nyomán törtek ki 60 palesztin áldozata és legalább 2400 sebesültje van. Az izraeli csapatok éles lőszerrel lőttek a palesztin tüntetőkre.

Rupert Colville ENSZ-szóvivő már korábban kifejtette, hogy életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük. A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

Husszein is támogatja azt a kezdeményezést, hogy indítsanak független vizsgálatot a gázai erőszak kivizsgálására.