Emmanuel Macron szerint ő és Orbán Viktor most már hasonlóan látja Oroszországot

2019. november 19., 17:08

Szerző:

Egyre növekvő visszatetszést kelt, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök drámai irányváltásokat hajt végre különutas külpolitikájában – írja a bécsi Der Standard által közölt kommentárjában Paul Lendvai. Kiemeli, hogy Macron stratégiai párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal, és ebben Donald Tusk, az Európai Tanács távozó elnöke igazította őt ki, azzal, hogy Moszkva nem stratégiai partner, hanem stratégiai probléma.

Tavaly ősszel Macron az egyik interjúban még bírálattal illette Orbán Viktort, mondván, ő Vlagyimir Putyin legközelibb barátja, most pedig az Economistnak arról beszélt, hogy ő és Orbán Viktor hasonlóan látja Oroszországot. Lendvai felhívja a figyelmet arra, hogy Macron korábbi legközelebbi unióbeli szövetségese, Angela Merkel német kancellár előzetesen mit sem tudott a francia államfő új biztonságpolitikai koncepciójáról. A kommentátor Macron türelmetlensége és kiszámíthatatlansága mögött azt sejti, hogy a francia elnök valósággal sóvárog a sikerre a márciusi önkormányzati választáson. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.