Emmanuel Macron: A NATO az agyhalál állapotában van

2019. november 8., 04:30

Szerző:

Messzire visszhangzó interjút adott Emmanuel Macron francia elnök brit The Economist című gazdasági lapnak, azt állítva, hogy jelenleg a NATO agyhalál állapotában van, egyszerűen azért, mert a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között. Szerinte az európai országok többé nem bízhatnak meg abban, hogy az Egyesült Államok megvédi az észak-atlanti szervezetben lévő szövetségeseit. Az Egyesült Államok elkezdett inkább Kínára figyelni. Ez az elmozdulás Barack Obama elnöksége (2009-2017) alatt kezdődött. Donald Trumppal egy olyan elnök van hatalmon, aki nem osztja az európai terv eszméjét, és távolodik tőle – jelentette ki. Erre példának hozta fel az amerikai elnök váratlan múlt havi döntését az amerikai csapatok kivonásáról Északkelet-Szíriából, amiről Donald Trump nem konzultált a szövetségeseivel.

Francia elnökválasztás - Macron beiktatása
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Charles Platiau

A francia elnök megjegyzései elég keményen kivágták a biztosítékot a NATO-ban. Angela Merkel egy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben leszögezte, hogy Emmanuel Macron drasztikus szavai nem tükrözik az ő nézeteit a szövetségen belüli együttműködéssel kapcsolatban. – Úgy vélem, szükségtelen az ilyen túlzás, még akkor is, ha vannak problémák, és össze kell szednünk magunkat" - hangsúlyozta a német kancellár, hozzáfűzve, a transzatlanti partnerség nélkülözhetetlen, a katonai szövetség számos területen jól működik.

Jens Stoltenberg szintén elutasította Emmanuel Macron bírálatát – A NATO erős – hangsúlyozta a főtitkár, aki szerint  Németországnak és a többi tagországnak nem azért kell többet költenie ilyen célra, hogy ezzel személy szerint neki vagy az Egyesült Államoknak szívességet tegyen, hanem mert ez a saját biztonságuk végett az érdekükben áll. Ami az Egyesült Államok és a többi NATO-tagállam nézeteltéréseit illeti, kijelentette: nem becsüli alá a problémákat, ugyanakkor amikor a NATO tényleges szerepéről, a kollektív védelemről van szó, a katonai szövetség az utóbbi évekhez képest mára több tartalmat és lényegi elemet nyújt. Rávilágított arra is, hogy a viták ellenére az utóbbi évekhez képest Európa és Észak-Amerika szorosabb együttműködést folytat. – Az Egyesült Államok nem hagyja magára Európát, éppen ellenkezőleg befektet az európai biztonságba, több katonával, infrastruktúrával és hadgyakorlatokkal – emelte ki Stoltenberg.

Aki hátradőlt, és kért egy kávét, az Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő volt, ő legalábbis a Emmanuel Macron kijelentéseiről a Facebookon azt írta:

„Ezek a szavak aranyból vannak. Őszinték és a lényeget tartalmazzák. Ez a NATO jelenlegi állapotának pontos meghatározása.”

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).