Elismerte Szaúd-Arábia, hogy meggyilkolták az ország egyik újságíróját Isztambulban

2018. október 20., 07:38

Szerző:

A 168 óra is beszámolt róla, hogy két héttel ezelőtt egy szaúd-arábiai állampolgárságú, kormánykritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi Törökország fővárosában, Isztambulban besétált hazája főkonzulátusára egy egyszerű hivatali ügyintézés miatt, azonban onnan nem távozott élve. A török hatóságok gyanúja szerint ugyanis szaúdi titkosügynökök megkínozták, meggyilkolták, majd feldarabolt holttestét kicsempészték a konzulátus épületéből.

Bár a szándékos állami gyilkosságot Szaúd-Arábia nem ismerte el, az ország államügyésze pénteken a nyilvánosság előtt azt mondta,

az újságíró fizikai konfliktusba keveredett azokkal, akikkel a konzulátus épületében találkozott, és a küzdelem során életét veszítette.

A gyilkossági ügy miatt Szaúd-Arábiában 18 embert tartóztattak le, az ellenük indított nyomozás jelenleg is folyik. Két vezető tisztségviselőt, Ahmed al-Assziri helyettes titkosszolgálati igazgatót és Szaúd al-Katáni főtanácsadót pedig elbocsátottak.

Az újságíró meggyilkolása óriási nemzetközi botrányt okozott, ugyanis elég hamar kiderült, hogy azt az olajnagyhatalom legfelsőbb vezetése, a teljhatalmú Mohamed bin Szalmán trónörökös rendelhette el. Még Szaúd-Arábia legfontosabb szövetséges, az Egyesült Államok is vizsgálatot követelt az ügyben, bár Donald Trump amerikai elnök először még megvédte a szaúdi vezetést.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.