Zendülő katonák ejtették foglyul Mali elnökét és miniszterelnökét

2020. augusztus 18., 22:30

Szerző:

Zendülő katonák őrizetbe vették Ibrahim Boubacar Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt kedden Mali fővárosában - közölte a csoport egyik vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

Ibrahim Boubacar Keita mali elnök
Fotó: MTI/EPA/Legnan Koula

A katonák átvették az ellenőrzést a Bamakótól nem messze lévő Kati támaszpont fölött. Onnan vonultak be a városba, és oda vitték magukkal páncélozott járműveken az elnököt, a kormányfőt és több más fontos civil és katonai vezetőt.

Keita szóvivője nem érhető el - írta a Reuters brit hírügynökség.

Kora este a bamakói kormány kiadott egy közleményt, amelyben nyugalomra szólított föl, és elismerte, hogy

talán jogos lehet a katonák csalódottsága.

Jelezték, hogy a kormányzat kész a párbeszédre.

Maliban különösen ingatag a belpolitikai helyzet az áprilisi parlamenti választások óta. Az ellenzék megvádolta Keita elnököt, hogy szavazatvásárlással és az ellenzék megfélemlítésével szerzett többségi támogatást a választásokon.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.