Elfogadta az EP-választási programját a CDU/CSU német pártszövetség

2019. március 25., 15:42

Szerző:

Elfogadta az európai parlamenti (EP-) választásra készített programját hétfőn Berlinben a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége.

A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot. Ez szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor a testvérpártok egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

A 22 oldalas, A mi Európánk erőssé tesz című programban a CDU/CSU a politikai színtér közepén helyezi el magát, és az európai uniós (EU-) integrációt támogató álláspontot foglal el.

Hangsúlyozták,a világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik, így „értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik a világban, miközben az EU-n belül támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták.”

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).