Élesen bírálja az Orbán-kormányt az amerikai külügyminisztérium országjelentése a korrupció, a CEU és a fideszes médiabirodalom miatt is

2019. március 17., 22:07

Szerző:

A State Department szerdán három napja kiadta a jelentéseit a világ országairól, ennek nyomán pedig az RTL Klub készített egy riportot arról, hogy az Egyesült Államok hogyan látja 2018-at Magyarországon. Nem túlságosan hízelgő a kép. 

  • Az országjelentés már a bevezetője idézi az EBESZ-t, amely szerint a 2018. április 8-i választásokat felvezető kampányban a Fidesz plakátjait nem lehetett megkülönböztetni az Orbán-kormányéitól, ami nyilvánvaló előnyt biztosított a kormánypárt számára.
  • A State Department megjegyzi, hogy a CEU annak ellenére kell Budapestről Bécsbe vinnie az amerikai akkreditációjú képzéseit, hogy a Bard College-dzsal kötött megállapodás értelmében a tevékenysége megfelel a törvényi előírásoknak. Ezen túl az amerikai külügyminisztérium emlékezetet arra is, hogy az Orbán-kormány ellehetetlenítette társadalmi nemek képzés folytatását is Magyarországon.
  • Nincsenek elragadtatva az amerikaiak a fideszes médiabirodalom felépítésétől sem. Az országjelentésnek ez a része emlékeztet, hogy a 476 orgánummal a magyarországi sajtó 85 százaléka Fidesz-közeli kézbe került, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) vezetője, Liszkay Gábor név szerint szerepel a dokumentumnban.
  • Ami a korrupciót illeti, az országjelentés felhívja a figyelmet a gyanúra, amely szerint az államhatalom bizonyos gazdasági szereplőknek biztosít előnyöket – ezeket a bizonyos gazdasági szereplőket a State Department neme nevezi meg –, az Európai Bizottság és a civil szervezetek pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a magyarországi tisztségviselők büntetlenül megúszhatják a korrupciót.
  • Ezen túlmenően az országjelentés kritizálja a vagyonnyilatkozati rendszert és azt is, hogy a TEK bírósági engedély nélkül végezhet megfigyeléseket.

Az RTL Klubnak a vádakról szóló kérdéséire a Külgazdasági és Külügyminisztérium azzal rázta le, hogy az Orbán-kormánynak joga és kötelessége tájékoztatni a bevándorlás veszélyeiről, Magyarország gazdasága pedig az EU-átlag kétszeresét meghaladó ütemben növekszik, ami mindennél hitelesebben cáfolja a korrupciós vádakat.

A State Department vezetője, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 10-én Budapestre látogatott, tárgyalt Szijjártó Péterrel és Orbán Viktorral is. Úgy tűnt, az Egyesült Államok fő politikai célkitűzése a régióban az, hogy csökkentse az orosz befolyást.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.