Az amerikai külügyminiszter fog demokráciáról beszélni Orbán Viktornak, Magyarország mindig vétózik, ha az EU az USA-t akarja bírálni

Mike Pompeo elfogadhatatlannak nevezte, hogy országa a közelmúltban gyakorta hiányzott Közép-Európából.

2019. február 11., 18:44

Szerző:

Hétfőn Budapestre látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki elsőként a civil szervezetek képviselőivel találkozott, aztán tárgyalt a Szijjártó Péterrel is. Közös sajtótájékoztatójukat a magyar külgazdasági és külügyminiszter kezdte, aki arról beszélt 

elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatok harmadik pillérét is a gazdasági és védelmi együttműködséas mellett gyors javulásnak indultak a politikai kapcsolatok is. Az Orbán-kormány Magyarország kormánya és a Trump-adminisztráció több kérdésben azonos vagy hasonló álláspontot képvisel. Közös vonás, hogy a nemzeti érdek az első, saját polgárai biztonsági globális migrációs csomag elleni küzdelemben, együtt lépnek fel, hogy Izrael tisztességes megítélés alá essen az egész világon. – A világ nem lesz jobb hely, ha egyes országok azzal töltik az idejüket, beavatkoznak más ország belügyeibe vagy kioktatják – jelezte Szijjártó Péter, hozzáfűzve,

elvi alapon vétóztak meg minden olyan döntést az Európai Unióban, amely arra szolgált volna, hogy kritizálja az Egyesült Államok külpolitikáját.

Ezért az Orbán-kormány konfliktusokat vállal, és nem fog hozzájárulni, hogy az EU vagy bárki más bírálja az amerikai külpolitikáját bírálja.

Ami a nézetkülönbségeket illeti, a külgazdasági és külügyminiszter említést tett Ukrajnáról, jelezve, hogy Magyarország az Egyesült Államoktól eltérően nem tudja  geopolitikai kérdésnek tekinteni 150 ezer kárpátaljai sorsát, ami pedig a Kínához és az Oroszországhoz történő közeledést illeti, jelezte, hogy Magyarország mindössze 1,7 százalékot tudhat magáénak az EU és a távol-keleti ország közötti kereskedelmi forgalomból. Elképesztő politikai képmutatás, hogy a felszín felett kritika hangzik el, a felszín alatt pedig üzleteket kötnek – mondta ezután Oroszország és a nyugat-európai cégek közötti gazdasági kapcsolatokra utalva.

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjjártó Péter bejelentést tett arról, hogy pénteken lezárták a megújított kétoldalú katonai együttműködésről a DCA-ról szóló tárgyalásokat, a szerződést pedig a héten elküldik az Országgyűlés honvédelmi bizottságának. Előrehaladott tárgyalások folynak középtávú légvédelmi rendszer beszerzéséről, és – fűzte hozzá – ő kérte Mike Pompeo segítségét, hogy az Exxon hozzon végre döntést a Fekete-tenger alatti román gázmezők kitermeléséről, – Magyarország ezzel óriásit léphet előre az energia-diverzifikáció terén.

Az amerikai külügyminiszter a maga részéről az amerikai magyar együttműködés méltatásával kezdte. Üdvözölte a DCA elfogadását és hogy Magyarország NATO-tagként az amerikai követelésnek megfelelően a GDP két százalékára akarja emelni a védelmi kiadásait. Hogy ennek a fontosságát megértsük – fűzte hozzá – elég Ukrajnára gondolni, amelyet támogatni kell, hogy megőrizhesse a területi integritását.

– Nem hagyhatjuk, hogy Vlagyimir Putyin éket verjen NATO-szövetségesek közé.

Magyarország túlságosan jól tudja, hogy Oroszország soha nem lesz a kisebb országok függetlenségének a barátja – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter, hozzáfűzve, elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban túl gyakorta hiányzott Közép-Európából, ezt a vákuumot ugyanis a vetélytársai, Oroszország és Kína tölti ki. Elmondta, Szijjártó Péter előtt felhívta a figyelmet annak a veszélyeire, hogy Kína Magyarországon épít hidat az EU felé, – Elvárjuk, hogy Magyarország tartsa magát a 30 évvel ezelőtti kötelezettségvállalásához, és őrködjön Európa szabadsága felett – jegyezte meg. 

A sajtótájékoztatón egy kérdezési lehetőséget kapott az amerikai és egyet a magyar média, arra pedig, amely azt firtatta, hogy szóba hozza-e tárgyalásain a magyar demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok  helyzetét Orbán Viktor előtt, Mike Pompeo igennel felelt. – Természetesen. Az Egyesült Államok mindig kiáll ezekért az értékekért – emelte ki. (A politikus Orbán Viktor miniszterelnökkel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is tárgyal Budapesten.) Szijjártó Pétert az energia-diverzifikációról kérdezték, amire megismételte a képmutatásról szóló kijelentését, és emlékeztetve, hogy a Németország és Oroszország közötti gázvezeték, a Nord Stream 2 megépítésében, nem magyar, hanem nyugat-európai cégek vesznek rész. Ez most Magyarország szövetségesein múlik – mondta a külügyminiszter az energia-diverzifikációról. Mike Pompeo ehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, ez nem amerikai gáz eladásáról, hanem a biztonságról szól.

Hillary Clinton személyében Magyarországon legutóbb hét és fél éve járt utoljára amerikai külügyminiszter hivatalos látogatáson.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.