Élesedik a Perzsa-öbölben a helyzet, Trump katonákat vezényelt át, Irán atomprogramját pörgeti fel

2019. június 18., 07:25

Szerző:

További ezer amerikai katona Közel-Keletre küldését rendelte el Donald Trump amerikai elnök - jelentette be hétfőn este Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere. A csapatátirányítást légi, haditengerészeti és szárazföldi fenyegetésekkel indokolta a Pentagon vezetője.

A csapatok átvezénylésének pontos okát nem adta meg, de elemzők egybehangzó véleménye szerint a Trump-kormány és Irán közötti feszültség áll a döntés hátterében. Patrick Shanahan ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák Közel-Keletre küldése kizárólag "védelmi célokat" szolgál.

A lépésre azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat májusban - szintén konkrétan meg nem nevezett iráni fenyegetésekre hivatkozva - közölte: 1500 katonát küld a térségbe. Donald Trump korábban többször is arra figyelmeztette Iránt, hogy "komoly következményekkel" számolhat, ha amerikai célpontokat, vagy az Egyesült Államok szövetségeseit támadja.

A közelmúltban több tankerhajó ellen intéztek ismeretlen hátterű támadást, a módszerekről az Egyesült Államok kormánya úgy beszélt, mint amelyekre az iráni haderő képes, de konkrét kapcsolatot nem tudtak bizonyítani.

Ugyanakkor Teherán hétfőn jelentette be, hogy az utóbbi időben felgyorsította urándúsításának ütemét, és várhatóan tíz nap múlva az enyhén dúsított uránkészlete meghaladja majd a 2015-ben kötött atomalkuban meghatározott mennyiséget, s  ezzel lényegében megszegi a hat nagyhatalommal - az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, Oroszországgal, Franciaországgal, Németországgal és Kínával - kötött nukleáris egyezményt. Ebből az egyezményből az amerikai kormányzat 2018 májusában egyoldalúan kivonult.

Az Egyesült Államok kormánya "nukleáris zsarolásként" beszél az iráni lépésekről.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.