Elbúcsúzhatnak a jogosítványtól az extrém gyorshajtók

Az Európai Parlament döntése értelmében, ha egy magyar autósnak külföldön bevonják a jogosítványát gyorshajtás miatt, akkor a büntetése Magyarországon is érvényes lesz.

2024. február 6., 18:18

Szerző:

A súlyos közlekedési szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés miatt az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket az Európai Parlament kedden megszavazott álláspontja szerint. A Telex cikke szerint ha most egy járművezető egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbbször csak ott érvényes a büntetés, ahol a jogsértést elkövették. Az új szabályok azonban előírnák, hogy az ilyen határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak.

Ha a módosítás életbe lép, akkor az az érvényes jogosítvány nélküli vezetés is felkerül a súlyos közlekedési szabálysértések listájára, ahol már szerepel az ittas vezetés vagy a halálos közúti balesetek okozása és amelyeknél a tagállamok kicserélnék a vezetési eltiltásról szóló információkat.

A sebességkorlátozás meghaladása legalább 50 km/h-val szintén olyan súlyos közlekedési szabálysértés lenne, amely a vezetéstől való eltiltáshoz vezethet.

A tervezet még szigorúbb a lakóövezetekre vonatkozóan. Itt alacsonyabb sebességkorlátozást állapítanának meg, már a 30 km/h-s túllépés miatt is elvehetnék vagy felfüggeszthetnék a jogosítványt.

Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapja legyen egymás tájékoztatására az eltiltási határozatoknál, és 15 munkanapjuk eldönteni, hogy ezeket alkalmazzák-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

Az Európai Parlament 372 igennel 220 ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Ezzel a testület álláspontját szavazták meg, de a társjogalkotó, tagállami miniszterekből álló Tanács még nem fogadta el a sajátját, ezért a 2024 júniusában megválasztott új Európai Parlament folytatja majd a munkát a jogszabályon.

A MEPWatch adatai alapján a végszavazásnál egy híján minden voksoló magyar képviselő támogatta a javaslatot. Csak a KDNP-s Hölvényi György mondott rá nemet az uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt túlnyomó többségét követve.

Nálunk a gyorshajtás pénzbírsággal sújtható

Hazánkban az extrém gyorshajtók rendszerint pénzbírságot kapnak, törvényi előírás alapján meghatározott, hogy mennyit kell fizetni a gyorshajtásért. Jelenleg lakott területen, ha 30 km/h-val gyorsabban hajt egy autós a megengedettnél, akkor 58 500 és 78 000 Ft közötti bírságra számíthat. Ez az uniós módosítás azonban lehetővé tenné, hogy ha ugyanezt egy másik országban követi el az autós és az ottani szabályozás szerint bevonják a jogosítványát, akkor Magyarországon sem vezethet.

(Kép forrása: Pexels)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).