Egyoldalú közszolgálat

Nézem az M1 Híradóját 2014. szeptember 10-én, szerdán délután fél hatkor. A végén nem hiszek a szememnek. Az alig tíz percbe tíz hírelemet sikerült beemelnie a szerkesztőnek, kivétel nélkül Fidesz–KDNP-s főpolgármesterrel, kerületi vezetővel és nagyvárosi önkormányzatok irányítóival.

2014. szeptember 21., 05:49

A „mozi” a fővárosi, Deák téri utas-ügyfélközpont érintőképernyős jegyvásárlásáról indult, amelynek üzenete Tarlós István szerint: a magasabb jegyárbevétel az új bérletárusító automatákkal elérhető. Őt a III. kerület elöljárója, Bús Balázs követte, aki kedvezményes „kenyérbérletet” hirdetett. (Régen ezt kenyérjegynek nevezték!) Az akció lényege: a rászoruló családoknak ősztől féláron adják a napi betevőt. Ezt követően megtudhattuk: Gajda Péternek, Kispest első emberének köszönhetően féltucatnyi iskolában javulhat a diákok 0közétkeztetése, hála a jobb minőségű szolgáltatásnak.

Aztán szétnézhettünk az országban is. Egerben az Eszterházy Károly Főiskola tanévnyitóján a város polgármestere, Habis László üdvözölte, hogy a felsőoktatási intézményben új lendületet kapott a természettudományos és pedagógusképzés. Innen a királyi székhelyre, Székesfehérvárra vitt a Híradó. Élünk és illeszkedünk címmel nyitott kiállítást a település first manje, Cser-Palkovics András, aki az „innovatív nemzettudat” mikéntjéről tájékoztatott.

Innen Pécsre vezetett az út. A baranyai megyeszékhelyen Páva Zsolt ecsetelte a Bordal Fesztiválnak otthont adó város nagyszerűségét, mondván: lesz ott nedű és derű. De hamar „kijózanodtunk”. A nóvumfolyásból kiderült: a magyar tenger partján az idei szezonban felére csökkent a lopások száma. Balázs Árpád, Siófok „halászati miniszterének” elmondása alapján ez a kaposvári főiskolásoknak köszönhető. (Végre valami, ami nem a kormánynak.)

A víz mellől Veszprémbe vittek bennünket. Ott mutatták be ugyanis a Magyarok a Barcáért-filmet. Porga Gyula polgármester méltatta a premier jelentőségét, ami a Katalóniába disszidáló magyar labdarúgók ’56-os szerepét is „fényezi”. Aztán egy nagy ugrás földrajzilag, irány Nyíregyháza. A „legkeletibb” megye központjában ugyanis 57 utca közvilágítását „valósították meg”. (Bravó, 21. század!) Végül, amolyan adászáró kisszínesként ismét a nyugati végeken találtuk magunkat. Győrben Borkai Zsolt adta át a felújított barokk belvárost, a nyugat kapujának nevezve szűkebb pátriáját.

És itt vége is volt a közmédia Híradójának, a „mesének”. Aki nem hiszi, járjon utána! Ha ezek után még valakinek kétsége támadna a kormány médiapolitikának mikéntjéről, és „beveszi” a médiamaszlagot, miszerint a hatalom mindennél fontosabbnak tartja a transzparens tájékoztatáspolitikát, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Nagy Zoltán
e-mail

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.