Az Egyesült Királyság szankciókra készül Irán ellen a tartályhajó lefoglalása miatt

2019. július 21., 11:25

Szerző:

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány várhatóan szankciókat jelent be Irán ellen, miután az iráni Forradalmi Gárda a minap lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban. Irán londoni nagykövete mindeközben arra szólította fel a brit kormányt, hogy ne engedjen a feszültség eszkalációjára törekvő politikai erőknek.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn tájékoztatja a londoni alsóház képviselőit a Stena Impero nevű svéd tulajdonú, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajó iráni lefoglalásának fejleményeiről.

A politikus a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap megerősítette, teljesen elfogadhatatlan az iráni akció, amely súlyos kérdéseket vet fel a brit és a nemzetközi hajózás biztonságával kapcsolatban a Hormuzi-szorosban. A külügyminiszter kijelentette ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyság a feszültség enyhítésében érdekelt.

Az iráni Forradalmi Gárda pénteken tartóztatta fel a Stena Impero nevű hajót a Hormuzi-szorosban, arra hivatkozva, hogy a hajó megsértette a nemzetközi hajózás szabályait. Később az iráni hatóságok közölték, hogy a Stena Impero összeütközött egy iráni halászhajóval, majd a vészjelzéseit figyelmen kívül hagyva folytatta útját, ezért kellett feltartóztatni. A hajó tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös közleménye szerint hajójuk nemzetközi vizeken haladt, és betartott minden szabályt. Nem említettek semmilyen balesetet.

Vasárnap az irániak nyilvánosságra hoztak egy videófelvételt a Stena Impero elfoglalásáról.

Júliu selején a brit királyi haditengerészet Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót, amely minden valószínűség szerint az EU által is  szankciók sújtotta Szíriának akart kőolajat szállítani. Irán már ezután jelezte, hogy egy brit kereskedelmi hajó lefoglalása lesz a válasz. Jeremy Hunt a héten felajánlotta az irániaknak, hogy a Grace 1-et elengedik, ha a teheráni kormány ígéretet tesz, hogy a rakományát nem Bassár el-Aszad szír elnök rezsimje kapja meg Ezután a gibraltári önkormányzat éppen pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.