Egész Lengyelországot megrázta a dokumentumfilm, amelyben egykori áldozatok állnak oda a pedofil papok elé

2019. május 12., 21:36

Szerző:

Egy nap alatt csaknem ötmilliószor nézték meg a YouTube-on azt a lengyel dokumentumfilmet, amelynek a két rendezője, Tomasz Sekielski és a testvére, Marek Sekielski rejtett kamerával rögzítette, hogyan keresnek fel egykori áldozatok pedofil papokat és kényszerítik őket arra, hogy szembesüljenek a szexuális visszaélésekkel.

A Csak ne mondd el senkinek címet viselő alkotásban az első megszólaltatott áldozat, Anna Misiewicz az erőszaktevője előtt felidézi, hogyan fogdosta őt gyermekkorában és kényszerítette arra, hogy a kezével kielégítse, a pedofil pap pedig nem is tagad, azzal védekezik, hogy „férfidologról” volt szó, az „apai szeretet megnyilvánulásaiból” lett fizikai vonzalom. Bevallja azt is, hogy nemcsak egy áldozata volt. Az egyik pedofil pap, Franciszek Cybula, aki Lexch Walesával, a Szolidaritás egykori vezetőjével és volt államfővel állt közeli kapcsolatban, a filmben pedig elhangzik az is, hogy a szexuális visszaéléseket eltussolták, a néhai lengyel katolikus egyházfő, Szent II. János Pál egyszerűen nem volt képes megküzdeni ezzel a problémával.

A filmet a YouTube-on angol felirattal is meg lehet nézni, a felhördülésre pedig jellemző, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó szélsőjobboldali párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke első nyilatkozatában szigorítani fogják a törvényeket, hogy a jelenlegi maximálisan kiszabható 12 év helyett akár 30 évre is lehessen ítélni a 15 évesnél fiatalabb gyerekek elleni szexuális visszaélések elkövetőit. Bár hasonlóan nyilatkozott Wojciech Polak érsek is, azt állítva, mélyen megrázta a film, és bocsánatot kért mindenkitől, akin egyházi személyek ejtettek sebeket  Lengyelországban, az áldozatokat képviselő egyik szervezet, a Ne féljetek vezetője, úgy nyilatkozott, a katolikus egyház nem tett konkrét lépéseket a pedofil papok felelősségre vonásáért. 

Ami a PiS-t illeti, Jaroslaw Kaczynski pártja közel áll a katolikus egyházhoz – a fent már idézett szczecini beszédében a politikus

azt mondta, néhány pap bűnei miatt senkinek nincs joga megsérteni minden katolikus hívőt

–, és elég kellemetlen pillanatban, mindössze két héttel a május 26-i EP-választás előtt kapta derékba a botrány. 

(A 444 és a Reuters nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.