Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Irán be akarja perelni Donald Trumpot

2020. január 13. 17:15 - szerző: 168 Óra/MTI

A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok egy héttel ezelőtti megölése miatt – jelentette be hétfőn Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke.

– A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni – idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség. – Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt – hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést.

– Szulejmáni megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt – emelte ki Raiszi.

Kászim Szulejmáni
Fotó: دفتر مقام معظم رهبری‎/Anadolu News Agenvcy

A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben.

Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással. A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak.

Donald Trump korábban a Fox televíziónak adott interjújában négy, előkészületben lévő támadással indokolta Kászim Szulejmáni tábornok likvidálását. Saját védelmi minisztere, Mark Esper azonban a CBS amerikai televíziónak adott vasárnapi interjújában vitatta, hogy Irán konkrétan négy amerikai nagykövetség megtámadására készült volna. Mark Esper úgy fogalmazott, nem látott konkrét hírszerzési bizonyítékokat a négy támadás előkészítéséről.