Donald Trump nem akar együttműködni a demokratákkal, amíg fel nem adják az ellene indítandó vizsgálat ötletét

2019. május 23., 07:14

Szerző:

Nincs együttműködés a demokratákkal semmilyen lényeges kérdésben mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az  erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében újságíróknak, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két vezetőjével.

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Nancy Pelosi házelnököt és Chuck Schumert, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjét, a megbeszélést azonban nagyon rövid időn belül megszakította. Az elnök arra hivatkozott, hogy a demokraták koholt vádak alapján indítanak vizsgálatokat ellene és munkatársai ellen.

Kedden este Donald Trump még azt mondta: megállapodásra törekszik a demokratákkal a tervezett nagy infrastrukturális beruházások kérdésében, valamint az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezmény ratifikálása ügyében. Szerdán reggel azonban két Twitter-bejegyzésben is támadta a demokratákat, kifejtve, hogy boszorkányüldözést folytatnak ellene, továbbá kifogásolta a demokraták körében napok óta tartó vitát arról, hogy vajon el kellene-e indítani ellene a felmentését célzó alkotmányos eljárást (impeachmentet). 

Közben a szerdai megbeszélések előtt Nancy Pelosi újságírók előtt azzal vádolta meg az elnököt, hogy azért nem támadja a tervezett képviselőházi vizsgálatokat, mert leplezni akar egy sor dolgot. A házelnök azonban arról nem nyilatkozott, hogy támogatja-e pártját az impeachment ügyében. 

A megszakított megbeszélések után Trump közölte, a demokratáknak el kell dönteniük mit akarnak, vizsgálatokat indítani ellene, vagy együttműködni vele. –Egyáltalán nincs takargatni valóm" - szögezte le a Rózsakertben tartott sajtótájékoztatóján Trump. Majd utalt a Mueller-jelentésre, amely megállapította, hogy sem ő, sem kampányának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a 2016-os választási kampány idején. Az elnök – miközben a Mueller-vizsgálatot az eltávolítására tett kísérletnek nevezte - megismételte, nem volt összejátszás, nem akadályozta az igazságszolgáltatást. Egyúttal visszaélésnek minősítette, hogy a demokraták a Mueller-vizsgálat megállapításai ellenére szerinte megpróbálják újra lefolytatni a vizsgálatot.

A megszakított megbeszélések után Nancy Pelosi azt nyilatkozta, imádkozom az Egyesült Államok elnökéért és az Egyesült Államokért. Richard Durbin demokrata párti szenátor, aki jelen volt a megbeszéléseken, úgy fogalmazott: drámai pillanatok voltak a Fehér Házban. Amerikai sajtójelentések - például a Politico című lap információi - szerint Trump láthatóan haragosan lépett be a szobába, és perceken keresztül támadta a demokrata politikusokat. Majd úgy viharzott ki, hogy a demokratákat nem is engedte szóhoz jutni. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője úgy vélekedett, az elnök kirohanási jelenete előre megtervezett volt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.