Saját utódját fogja kijelölni a dalai láma, jelentették be az Indiában száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetők

2019. november 27. 20:24 - szerző: MTI

A dalai láma az egyedüli felhatalmazott arra, hogy eldöntse, hogyan válasszák ki az utódját - határoztak az indiai száműzetésben élő tibeti közösség magas rangú vallási és politikai vezetői szerdán.

"Ha a Kínai Népköztársaság kormánya politikai célból jelöltet választ a dalai láma utódául, a tibeti nép nem fogja őt elismerni és jelöltként tisztelni" - olvasható az indiai Dharamszalában több mint 100 résztvevő jelenlétében tartott gyűlésen elfogadott határozatban.

A jelenleg 84 éves, XIV. dalai láma utódjának kiválasztása régóta vita tárgya Kína és a száműzetésben élő tibeti közösség között.

Hagyományosan a dalai láma reinkarnációját egy 800 éves módszerrel választják ki különböző jelek alapján. Az utód kiválasztása bonyolult eljárás. Olyan fiúkat keresnek, aki a dalai láma halála idején született, megmutatják neki az elhunyt dalai láma személyes tárgyait és megfigyelik a reagálását, a dalai láma által hagyott utasítások vagy rajzok alapján.

"A döntés joga, hogy miként kell megjelennie a XIV. dalai láma reinkarnációjának, kizárólag őszentségét, a XIV. dalai lámát illeti" - áll a határozatban.

"Az egymást követő dalai lámák és a tibeti nép közötti kapcsolat olyan, mint a fej és nyak, illetve mint a test és az árnyéka között, soha nem választható el egymástól" - áll a határozatban.

A dokumentum szerint ezért kell folytatni a következő dalai lámák kiválasztását a reinkarnációval.

A határozatot a Dharamszalában száműzetésben élő tibeti kormány által összehívott értekezleten fogadták el.

A XIV. dalai láma az 1959. évi tibeti felkelést követő kínai megtorlás elől menekült Indiába, több száz tibeti kíséretében. Kína szakadárnak tekinti őt.

A dalai láma talányosan válaszolt a minap az utódlásával kapcsolatos kérdésekre. Több interjúban is azt sejttette, hogy ő az utolsó dalai láma, az utódját választani kellene, mint a pápát, vagy akár nő is lehetne.