Csehországnak és Szlovákiának egyáltalán nem tetszik, hogy Habony Árpád új hírügynökségének a nevében szerepel a V4

2019. május 5., 21:04

Szerző:

Hosszú cikkeben foglalkozik a Guardian a V4 News Agency (V4NA) hírügynökséggel, amelyről áprilisban derült ki, hogy kiadójának tulajdonosa 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (amelynek érdekeltségi körébe tartozik az Origo), a a rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Bár a londoni magyar nagykövetség lerázta a brit lap kérdéseit, mégpedig azzal, hogy „magánkezdeményezésekhez” sem a képviselet, sem maga a nagykövet nem fűz kommentárt, Kovács Zoltán – derül ki a cikkből – elismerően nyilatkozott a hírügynökségről. A V4NA ellensúlyt fog képezni minden „torzítással” szemben, ami Magyarországról a nyugat-európai sajtóban megjelenik – méltatta a Habony-féle hírügynökség szerepét a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár. Nemrég a V4NA röppentette fel a hírt hogy a holland zöldek Judith Sargentinivel az élen az MTVA-tól lopott felvételeket használtak fel egy kampányvideójukhoz. Emiatt az MTVA feljelentést tett. 

Fotó: Facebook/Habony Árpád

A Guardian kitér arra is, hogy a V4NA nevében a V4 a visegrádi négyekre, a Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország közötti együttműködésre utal, csakhogy a csehek és a szlovákok nincsenek elragadtatva, hiszen a hírügynökség által közölt információk  kizárólag magyar álláspontot tükröznek. Nemtetszésüknek a két ország képviselői már kormányzati is hangot adtak– írja forrásaira hivatkozva a Guardian.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).