Feljelentést tesz az MTVA Judith Sargentini videója miatt

2019. április 21. 14:54 - szerző: 168 Óra/MTI

Feljelentést tesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt - közölte az MTVA sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

A GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban videót tett közzé Judith Sargentiniről The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary címmel. A felvételen forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot. A videó készítői még a csatornák logóit is elfedték, így a szándék vitathatatlan - áll a hírhamisító vezérigazgató, Papp Dániel vezette MTVA közleményében.

A vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges. Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását. Ha bárki a szabad felhasználást meghaladóan kívánja felhasználni a szerzői jogi tartalmat, úgy a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie. A forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak. Mivel a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történt, az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket és feljelentést tesz.

A rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád érdekeltségébe tartozó V4NA hírügynökség előzékenyen azt is megszellőztette, hogy GroenLinkset a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével lehet gyanúsítható, amelyért akár három évig terjedő szabadságvesztésre is lehet ítélni valakit.

Erről a videóról van szó:

Papp Dániel az az újságíró, akit jogerősen lehet hírhamisítónak nevezni egy 2011-es riport után, amelyet úgy készített el, hogy azt sugallja, Daniel-Cohn-Bendit az 1968-as franciaországi diáklázadások egyik vezetője, az EP zöldpárti frakciójának a vezetője az ő kérdése nyomán hagyott ott egy sajtótájékoztatót. Emiatt az Index nevezte hírhamisítónak Papp Dánielt, aki perelt, de veszített. Az MTVA hír- és hírháttér-főszerkesztősége később az ő irányítása alatt retusálta ki Lomnici Zoltán arcát egy Tőkés Lászlóval készített televíziós interjú alatt.