Csatlakoztak az Iszlám Államhoz, de már hazamennének

2019. február 20., 19:19

Szerző:

Forrnak az indulatok, mivel egyre több, az Iszlám Államhoz egykor csatlakozó fiatal nő szeretne visszatérni hazájába (miután a terrorszervezet utolsó bázisait is szétverték a szövetséges erők). Sokan közülük a sajtóban is szerepel, egyikük a brit Shamina Begum, aki gyermeke életét féltve szeretett volna hazatérni szüleihez.

A brit születésű tinédzser 15 éves volt, amikor 2015-ben csatlakozott az IÁ-hoz, és Londonból Szíriába utazott. Jelenleg egy szír menekülttáborban él, ott adott életet első gyermekének. A most 19 éves Begum és szülei a médiához fordultak és a britek együttérzésére próbálnak hatni. Egyelőre sikertelenül.

Shamina Begum

Kedden a brit belügyminiszter egy 1981-es törvényre hivatkozva megvonta Begum brit állampolgárságát és kijelentette, sem ő, sem gyermek nem térhetnek vissza Londonba. A Begum család ügyvédje jelenleg azon dolgozik, hogy minden lehetséges jogi utat bejárva hazavigyék a nőt és fiát. Huszonnyolc napjuk van a fellebbezésre.

Egy másik, nagy sajtónyilvánosságot kapott ügy az amerikai Hoda Muthanáé, aki Alabamából csatlakozott a iszlamista terrorszervezethez négy évvel ezelőtt. Ő is egy szír menekülttáborban kötött ki 18 hónapos gyerekével és 1500 másik nővel (pontos adatok nincsenek, de közel 500-1000 nyugati nő csatlakozott az IÁ-hoz). Muthana, Begummal ellentétben a sajtónak azt mondta, már bánja, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz. Állítja, agymosás és saját tudatlanságának áldozata lett. – Ha visszanézek, azt gondolom, nagyon arrogáns voltam.

Muthanának három milicista férje is volt. Az első kettő harc közben halt meg. – Azt gondolom, hogy az Egyesült Államok ad majd egy második esélyt. Soha többé nem akarok visszajönni ide. Ha a hatóságok azt akarják, el is vehetik az útlevelemet, nem bánom – mondta Muthana.

A nagy megbánás azért  nem feledteti, hogy ki volt ő a terrorszervezetben: az egyik legvéresszájúbb online agitátorként a Twitteren uszított és követelte az amerikaiak vérének ontását.

Muthana megbánása ezért aztán egyelőre süket fülekre talált, de még mindig nagyobb esélye van az újrakezdésre, mint a brit Begumnak, aki semmiféle megbánást nem tanúsított. – Igen, tudtam a lefejezésekről, kivégzésekről, a brutalitásokról, és részemről rendben volt. Azelőtt kezdtem csak vallásos lenni, mielőtt csatlakoztam volna, korábban nem voltam hívő. Sosem vettem részt propagandában, sosem voltam agresszív, nem kerültem bajba. És senkit sem biztattam arra, hogy jöjjön Szíriába – mondta Begum.

Hoda Muthana

Egy harmadik nő története is előkerült a napokban, ő Derya O, egy Németországban élő török bevándorlócsalád lánya. A ma 26 éves nő haza is mehetett. Azt mondja, rossz társaságba keveredett tinédzserként, élete befolyásolható szakaszában. Hosszú éveken át egy motoros banda, a Hells Angels vezetőjének barátnője volt, mielőtt interneten megismerte volna a szintén német Mario Sciannimanicát, aki addigra már az IÁ tagja volt (a külföldi nők jelentős része az interneten keresztül radikalizálódott). Ő beszélt neki „megtéréséről”, hogy az „igaz célt” szolgálja. Két hónappal később, egy házassági ígérettel a háta mögött, Törökországba utazott, ahonnan átcsempészték Szíriába.

Derya elmondása alapján első közös éjszakájukat egy kínzókamrában töltötték. A falak véresek voltak, a plafonról láncok lógtak. Derya állítja, rájött, hogy az ő elképzelése az iszlámról és az, ami kint fogadta, szöges ellentétben állnak egymással.

Férjével 2015-ben költöztek Irakba, ahol született egy gyermekük. Sokat veszekedtek, ezért elváltak útjaik és Derya Németország legismertebb terroristájával, Denis Cusperttel állt össze. Házassági ajánlatát mégsem fogadta el, és hamarosan az Iszlám Állam egyik vezetőjéhez, a belga állampolgárságú Abu Salahuddinhez ment hozzá második feleségként. – Minden jó volt, amíg két hónappal később le nem lőtték – mondta Derya a DailyMailnek. A nő ezután visszament első férjéhez, akiről azonban kiderült, hogy kémkedik, ezért társai kivégezték. Derya menekülőre fogta, és egy török börtönben kötött ki, ahonnan kiadták Németországnak. Jelenleg vizsgálati fogságban (előzetes letartóztatásban) van öt másik nővel együtt, akiknek az ügyét még tárgyalják.

Az MTI kedden írt egy 22 éves szarajevói nőről is, aki levélben fordult a bosznia-hercegovinai hatóságokhoz azt kérve, hogy két másik társával és kiskorú gyermekeikkel együtt hazatérhessenek Boszniába; elmondása szerint korábban férjeik kényszerítették őket arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A levelet a nő édesanyja juttatta el a boszniai Szabad Európa Rádiónak.

– Mi hárman, boszniai állampolgárok, azt kérjük, hogy Bosznia-Hercegovina fogadjon vissza minket és gyermekeinket a normális életbe, amelyben valaha részünk volt – írta a fiatal nő, aki a két másik nővel együtt négy évvel ezelőtt csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Szíria - Damaszkusz térségének felszabadítása Szíriai kormánykatonák járőröznek miután a hadsereg kiszorította az Iszlám Állam dzsihadistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből
Fotó: Juszef Badaui

Két évre rá, 2017-ben megszöktek a dzsihadistáktól, és azóta Szíria északkeleti részén, a török határnál lévő Kamisli melletti menekülttáborban tartózkodnak. A nőnek, aki a levelet írta két, a másik kettőnek három, illetve négy gyermeke van. Szavai szerint nem önszántukból hagyták el Boszniát, férjeik kényszerítették őket erre. Ezért vállalják a következményeket, és bíróság elé is állnak, ha kell – írja.

Abban a menekülttáborban további 700 nő és 1500 gyerek tartózkodik, a számuk napról napra nő, ahogy újabb és újabb területeket szabadítanaak fel az Iszlám Állam terrorista szervezet iraki és szíriai fennhatósága alól.

A maga részéről Donald Trump, aki azt állította, hogy az Iszlám Államot már legyőzték Szíriában (bár más szakértők ezzel nem értettek egyet) kijelentette, az európai országoknak vissza kellene fogadniuk az egykor csatlakozott állampolgárokat azért, hogy bíróság elé állítsák őket. – A Kalifátusnak nemsokára vége. Az alternatíva nem biztató, mivel szabadon kellene engednünk őket. Az Egyesült Államok nem akarja végignézni, ahogy ezek a harcosok beszivárognak Európába. – Sokat segítettünk eddig, de ahogy 100 százalékosan legyőztük a kalifátust, visszavonulunk és az európai országoknak kell intézkedniük állampolgáraik ügyében a továbbiakban – írta Twitteren az amerikai elnök.

Egyelőre nincs egységes döntés az ügyben, nem tudni, hogyan akarnak eljárni az Iszlám Állam özvegyeinek ügyében az érintett országok. Az ügyüket minden bizonnyal nem segíti, hogy számos terrortámadás túlélője és a halottak hozzátartozói könyörögve kérik a hatóságokat, ne engedjék haza őket.

A 2017-es Ariana Grande koncerten, Manchesterben végrehajtott terrortámadásban 22-en haltak meg, 59-en megsebesültek. Az egyik elhunyt 15 éves lány édesanyja, Charlotte Campbell az MSN-nek azt nyilatkozta, nem bírná elviselni a tudatot, hogy Begumot beengedik az országba. – A gondolattól rosszul leszek, mivel nagy veszélyt jelent, semmi megbánást nem tanúsít – mondta Campbell.

Robby Potter, a támadás 49 éves túlélője is hasonló véleményen van. – Felháborító. Ha visszaengedik, a hatóságoknak új személyazonosságot is kellene adniuk neki, és akkor még nem beszéltem a nemzetbiztonsági költségekről, amit arra kellene költeni, hogy szemmel tartsák élete végéig, hogy ne radikalizálódjon újra – mondta a férfi.

Emberjogi szervezetek és a brit liberális párt azon az állásponton vannak, hogy a nőket és gyermekeiket mindenképp haza kellene vinni, Begumot is hazájában kellene bíróság elé állítani, hogy ott feleljen tetteiért.

(Forrás: The Guardian, USA Today, MSN, CBS News, The Daily Mail)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.