Csaknem 41 ezer adag vakcinát ad a kormány Ukrajnának, de nem Szputnyikot

A 40 950 adag Pfizer vakcina átadását a belügyminiszter intézi a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával.

2022. szeptember 2., 11:34

Szerző:

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 40 950 adag vakcinát adományoz a kormány Ukrajnának. A határozat szerint a rendelkezésre bocsájtást az NNK és Pintér Sándor intézi, míg a  külgazdasági és külügyminiszternek fel kell vennie a kapcsolatot Ukrajna kijelölt képviselőjével az átadással kapcsolatban.

„A Kormány a járványügyi helyzetet szem előtt tartva, az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 36. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltakra figyelemmel, a Vtv. 36. § (3) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva dönt az állam tulajdonában álló, 40 950 adag Comirnaty (PFIZER) vakcina (a továbbiakban együtt: vagyonelemek) ingyenes tulajdonba adásáról Ukrajna részére” – olvasható a határozatban.

A határozatot Orbán Viktor nyújtotta be, azonnali határidővel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).