Chipkártya gyerekeknek sportra, művelődésre

Stuttgart városa évente 60 euró értékű chip-kártyát ad ajándékba rászoruló családok minden16 év alatti gyerekének. Az összeg csak kulturális – és sport-célokra használható fel.

2010. augusztus 9., 10:33

A kilencedik éve sikeresen működő stuttgarti modell évi 3 millió eurójába kerül a kereszténydemokrata polgármester vezette „sváb fővárosnak” s ott igen elégedettek vele. A bank-kártya méretű „pénztárcát” minden decemberben igényelhetik olyan családok gyerekei, ahol a teljes évi jövedelem 60.000 euró alatt van. A háromnál több gyermekes családok fiataljai kereseti korlátozás nélkül jogosultak a kártyára. A gyerek azután választ, mit kezd az összeggel: mehet belőle színházba, hangversenyre, tanulhat zenét – de használhatja uszodai belépőhöz vagy sport-oktatás díjára.

A sikeres kezdeményezés most felkeltette a szövetségi kormány figyelmét: azokat a családokat szeretnék így, célzottan támogatni, amelyek „Hartz IV.” néven ismert, a korábbinál jóval alacsonyabb szociális segélyt kapják. Ursula von der Leyen, a szociális ügyek minisztere szerint országosan kellene ilyen kártyát bevezetni, hogy a szerény szociális segélyen élők gyermekei is kaphassanak lehetőséget a sportolásra, a művelődésre.