Szabadon engedték a rémhírterjesztés miatt őrizetbe vett szerb újságírót, a kormány vissza is vonta az erre vonatkozó rendeletet

2020. április 2., 14:54

Szerző:

Szabadon engedte Ana Lalić szerb újságírót a rendőrség,

akit azért állítottak elő, mert arról írt, a Vajdasági Klinikai Központban nem megfelelőek a munkakörülmények, illetve hiányzik az alapvető felszerelés a koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez - számolt be a Szabad Magyar Szó. A hírt ügyvédje is megerősítette.

„Anát kihallgatták, majd ma délelőtt fél tíz körül szabadon engedték, a tőle elkobozott tárgyakat viszont még nem kapta vissza” – mondta az újságíró jogi képviselője a portálnak. 

Ana Lalić

A 444.hu pedig arról ír, kiengedésével párhuzamosan

a szerb kormány visszavonta azt a március 28-i rendeletét is, melyben megtiltották, hogy a helyi operatív törzs, a Köztársasági Egészségügyi Válságstábon kívül bárki tájékoztatást adjon a járványról.

A rendelet alapján azokat, akik mégis bármilyen tájékoztatást adtak a járványról, rémhírterjesztéssel is megvádolhatták volna.. A határozat visszavonását azzal indokolták, hogy jelen esetben mindennél fontosabb, hogy a polgárok maradéktalanul és időben megkapjanak minden információt a járványról. 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.