Világhír lett a Karácsony-féle szabad városok szövetségéből, csak az MTI hallgatott róla

2019. december 17., 15:47

Szerző:

Az MTI egy sorban sem, a hírügynökségek azonban hétfőn szerte a világon beszámoltak arról, hogy a négy visegrádi ország fővárosának a polgármestere megállapodást írt alá Budapesten a szabad városok szövetségéről. Lengyelországban ugyan állítólag éppen úgy illiberális államot épít a hatalom, mint Magyarországon, de ez érdekes módon nem akadályozta meg a PAP lengyel nemzeti hírügynökséget abban, hogy közölje,  Budapest, Pozsony, Prága és Varsó első embere a dokumentumban kijelenti: együttes erővel fognak lobbizni az Európai Uniónál annak érdekében, hogy minél több támogatást közvetlenül kapjanak meg, ne ékelődjön be az eljárásrendbe a saját országuk kormánya. Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere az aláírást követő közös sajtótájékoztatón elmondta, a V4 fővárosainak a kezdeményezése nyitott más városok előtt is.

A cseh CTK Prága főpolgármesterétől, Zdenek Hribtől azt a kijelentést idézte, hogy a V4 nagyvárosai egymás természetes partnerei, közös értékeket vallanak, miként mindegyikük 1989-ben vívta ki szabadságát. Most is közösek az érdekek a közvetlen EU-s finanszírozás kiterjesztését illetően, valamint abban is, hogy küzdeni kell a populizmus terjedése ellen – tette hozzá. A CTK tudósításából az is kiderül, hogy a cseh kormánypárt, az ANO vezető fővárospolitikusa, Patrick Nacher nyilatkozatban bírálta a Cseh Kalózpárt színeiben politizáló Zdenek Hribet, mondván, „intenzív külpolitikát” folytat, ahelyett, hogy a prágai lakosok problémáinak a megoldásával foglalkozna. Szerint a szabad városok megállapodása nem több, mint felszínes gesztus. 

Az eseményről részletesen beszámolt a német dpa, az amerikai AP, a londoni Reuters – ez utóbbi két hírügynökség anyagát átvette a New York Times is -, a Bloomberg, valamint a kínai Hszinhua hírügynökség. A dpa a kontextusra utalva megjegyezte, a négy visegrádi főváros vezetése a zöld-liberális vagy liberálkozervatív politikai spektrumhoz tartozik, míg országaikat többé vagy kevésbé populista és autoriter hatalomgyakorlás jellemzi. Az uniós támogatások nagy részét a nemzeti kormányzat osztja el, de a bírálók szerint a pénzek felhasználása során visszaélések történnek, és a finanszírozott projekteket a kormányok saját gazdasági klienskörük kezére játsszák. A Reuters idézte Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, aki szerint az a kérdés, túl tud-e lépni Európa a saját árnyékán, képes-e megvalósítani a közvetlen finanszírozást. Karácsony szerint a városok csodákra képesek, egyebek közt a klímaváltozás elleni küzdelem terén is.  

Az AP Matus Vallo pozsonyi főpolgámestertől azt a kijelentést idézte, hogy a visegrádi térség bizonyos értelemben elzárkózik a szabad nyugati világ befolyása elől. A Bloomberg kiemelte, hogy a megállapodást – jelképes üzenetként – a Soros György által alapított, Budapestről távozásra kényszerített CEU épületében írták alá. A Guardian eközben arról írt, hogy a szabadság szigetei jöttek létre az „illiberális viharban”. 

A szabad városok szövetségének az ötletével Karácsony Gergely állt elő a lengyel Gazeta Wyborczának adott október végi interjújában.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.