Jogszerű volt a brit parlament feloszlatása a londoni legfelsőbb bíróság szerint, de ettől még tovább bonyolódik a Brexit-játszma

2019. szeptember 6., 13:02

Szerző:

Sűrű hetet tudhat maga mögött a Brexit miatt amúgy is demokratikus válságát élő Egyesült Királyság.

  • Boris Johnson miniszterelnök elérte II. Erzsébet királynőnél, hogy függessze fel a demokratikusan választott parlamentet, hogy Johnson akár erővel is érvényesíthesse a demokratikus népszavazáson támogatott Brexitet, azt állítva, hogy addig még próbál tárgyalni az EU-val is a feltételekről
  • A parlament elfogadott egy jogszabályt, amely megtiltja a feltétel nélküli kilépést a kormánynak
  • A parlament feloszlatását bíróságon támadták meg, amelyről ma kimondta a londoni legfelsőbb bíróság, hogy jogszerűen kérte a parlament felfüggesztését – bármennyire is antidemokratikusnak tűnik, de jogszerű volt.
  • Ezzel együtt az Európai Unió soros elnökségét betöltő finn kormány is közölte, semmilyen esetre sem tárgyalják újra azt a megállapodást, ami már született az EU és a nyáron távozott May-kormány között a kilépés feltételeiről.

May viszont belebukott abba, hogy a brit parlament nem fogadta el az általa elért kilépési tervezetet.

G7 csúcstalálkozó Franciaországban Boris Johnson
Fotó: MTI/EPA/Pool/Dylan Martinez

Az Egyesült Királyságnak a legutóbbi halasztást követően október 31-én kellene kilépnie az Európai Unióból, a megállapodás pedig egy fokozatos kiválást jelentene.

A britek nem csak a kilépésben, hanem a kilépés módjában is megosztottak:

  • a maradáspártiaknak minden sok,
  • a mérsékelt kilépéspártiak szerint is kedvezőtlen a tervezet, de a megállapodás nélküli kilépés túl veszélyes,
  • valamint a kemény kilépést pártolók szerint minden részmegállapodás felesleges.

Ezt tetézi, hogy a kilépéssel vissza kellene állítani a határellenőrzést Észak-Írország és Írország között, ami az egykori véres konfliktus kiújulásával fenyeget, amit mindenképp le kívánnak kerülni.

Boris Johnson azzal a jelszóval vette át a kormányzást, hogy "Brexit vagy halál", ami azt jelentette, hogy akár megállapodás nélkül (no deal Brexit) is kilépne az EU-ból. Úgy tűnik, hogy ezt sikerrel akadályozta meg a parlament, viszont semmilyen alternatíva nem áll rendelkezésre.

Az EU-nak elege van?

Eközben a Financial Times brüsszeli tudósítása szerint az EU politikusainak és számos képviselőnek elege van a brit állapotokból – szűrta ki a napi.hu.

„ Azt hittük, hogy a britek pragmatikus nemzeti politikát folytatnak, de kiderült, hogy nem”

– fogalmazott meg tipikusnak mondható véleményt Anne Mulder, a holland parlament brexitügyi megbízottja.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.