Négy tűzoltót tartóztattak le Brazíliában, a nyakukba akarják varrni az esőerdőket pusztító tüzeket

2019. november 27., 08:31

Szerző:

Önkéntes tűzoltókat tartóztatott le kedden a rendőrség Brazíliában azzal gyanúsítva őket, hogy több helyen felgyújtották az erdőt Amazóniában.

A vád szerint négy férfi a gyújtogatásokkal azt akarta elérni, hogy az önkéntes tűzoltók testülete több pénzadományt kapjon.

Polgári aktivisták és ellenzéki politikusok szerint a rendőrségi akcióval a brazil kormány büntetni akarja a környezetvédő csoportokat. Airton Faliero kongresszusi képviselő újságíróknak azt mondta, hogy Jair Bolsonaro elnök és kormánya a nem kormányzati szervekre, próbálja terelni a gyanút ahelyett, hogy a földéhségükben gyújtogató farmerek felelősségét kezdené el firtatni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.