Bolsonaro pártja lebőgött a brazil önkormányzati választásokon

Rio de Janeiroban és Fortalezában is leváltották az elnök pártfogoltjait, Sao Paulóban mindössze tíz százalékot gyűjtött Bolsonaro jelöltje.

2020. november 30., 10:47

Szerző:

Brazília 57 városában, köztük 18 szövetségi állam fővárosában dőlt el a polgármester sorsa vasárnap. Jair Bolsonaro brazil elnök pártfogoltjai számára teljes kudarc volt a polgármester-választás, mindössze öten nyertek, de egyikük sem jelentősebb városban.

Bolsonaro számára a legnagyobb balsikert a Rio de Janeiró-i választást hozta, ahol Marcelo Crivella polgármester veszített az újrainduló jobbközép elődje, Eduardo Paessel szemben. Crivella a voksok 36, míg vetélytársa a 64 százalékát szerezte meg. Az evangélikus lelkész Crivella az újraválasztáshoz támaszkodott Bolsonaro támogatására.

Nagy vereséget jelent az államfő számára az ország ötödik legnagyobb városában, Fortalezában tartott választás is, ahol, rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, a kevéssé ismert balközép jelölt, Sarto Noagueira három százalékkal több szavazatot szerzett az elnök pártfogoltjánál, Wagner Gomesnél.

Az ország legnépesebb városában, a 12 milliós Sao Paulóban az államfő jelöltje, Celso Russomanno a voksok mindössze tíz százalékát kapta meg az első fordulóban, a negyedik helyen végezett, ezért kiesett. A vasárnapi második fordulóban az államfő két bírálója szállt versenybe, és végül a hivatalban lévő jobbközép polgármester, Bruno Covas jelentős szavazattöbbséggel ismét győzött.

Azon 78 jelölt közül, aki még az államfő nevét is feltüntette a szavazólapon, csak egy jelöl tudott győzni, és ő nem más, mint az államfő fia. Carlos Bolsonarót ugyan újraválasztották a riói városi tanácsba, de a rá leadott voksok közel harmadától elesett a négy évvel ezelőtti választáshoz képest.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.