Boris Johnson megnyerte a bizalmi szavazást, de nem lehet boldog

A csatát megnyerte, de a háborúba még simán belebukhat.

2022. június 6., 22:05

Szerző:

Bizalmi szavazást tartott a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen hétfő este. A képviselők végül amellett szavaztak, hogy Boris Johnson kormányfő maradjon. Mind a 359 képviselőből 211 szavazott Boris Johnson mellett, hogy kormányfő maradjon – közölte Sir Graham Brady, az 1922-es bizottság elnöke. A bejelentés egyszerre tapsvihart és heves fújolást váltott ki a képviselők között.

A szavazást brit idő szerint 18 és 20 óra – közép-európai idő szerint 19 és 21 óra – között tartották. A szavazás után egy órával, helyi idő szerint este 10-kor jelentették be az eredményt.

A kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírása hosszabb ideje napirenden volt, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit és összejöveteleket tartottak, amelyeknek egy részén Johnson is részt vett. A partygate néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A képviselők közül többen is közzétették, hogy Johnson ellen szavaztak. Így tett David Mundell korábbi skót miniszter, Dehenna Davison, a Durham megyei Bishop Auckland képviselője és Sir Roger Gale képviselő is.

A konzervatív párt szabályzata szerint egy bizalmi szavazás megnyerése után az adott személy ellen nem indíthatnak újabb bizalmi szavazást egy évig. Viszont a BBC elemzője hangsúlyozta, hogy 148 ellenszavazat egy igen erős kegyelemdöfés a miniszterelnöknek.

Johnson elődje, Theresa May ellen 2018-ban volt egy bizalmi szavazás, amelyet megnyert, viszon akkor 133-an szavaztak ellene. May ezután nyolc hónappal belebukott a tisztségébe.

Mi az a bizalmi szavazás?

A konzervatív képviselőknek a vezetőjük leváltására tett kísérletét nevezik bizalmi szavazásnak. A szavazáshoz a konzervatív képviselők legalább 15 sázalékának kell levelet írnia arról, hogy nem támogatja többé a vezetőjét. Jelenleg ez 54 képviselőt jelent (a 359-ből). Az erről szóló leveleket pedig 1922-es bizottság nevű csoport elnökének, Sir Graham Bradynek kell elküldeniük.

A szükséges számú levél pedig összegyűlt ehhez. Ezután a szavazás eredménye dönti el, hogy mi történik. Ahhoz, hogy Johnson a pozíciójába maradjon a képviselők eggyel több mint felének kell rá szavazni. A tory képviselőknek nem kell megmondaniuk, mire szavaztak, de nem is tiltják meg, hogy kinyilvánítsák. 

Egy tory képviselőt már felszólítottak, hogy maradjon távol a parlamenttől, miután nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolták meg. Mivel azonban nem függesztették fel a Konzervatív Pártból, részt vehet a szavazáson, ha egy másik képviselő beleegyezik, hogy a nevében szavazzon, ez az úgynevezett meghatalmazott szavazat.

(Kiemelt kép: Boris Johnson brit miniszterelnök sört iszik a Fourpure sörfőzde látogatása során a londoni Bermondsey-ben 2021. október 27-én. Fotó: Dan Kitwood / POOL / AFP

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).