Bölcs embernek tartja a pápa az ír miniszterelnököt

A pápa hálát adott Istennek, hogy Írországot egy Higgins-hez hasonló bölcs ember vezeti.

2021. szeptember 18., 14:39

Szerző:

Az ír miniszterelnök Michael D. Higgins a négynapos római útja során találkozott a pápával pénteken Vatikánban. Többek között a Covid-19 járványról és az éghajlatváltozás volt a fő témája a beszélgetésüknek.  Egyébként a két vezető utoljára 2018 -ban találkozott, amikor Higgins elnök üdvözölte Írországban a pápát.

A pénteki találkozójuk során megvitatták Laudato Si-Ferenc pápa második, 2015-ben megjelent enciklikáját, amelyben a globális felmelegedés és a felelőtlen fejlődés miatt sajnálkozott, továbbá a Covid-19 járványra adott válaszokat is, valamint azt, hogy az emberek hogyan használják fel a kulturális érveket a jogérvényesítések leküzdésére. 

A találkozót követően Ferenc pápa ezt mondta:

„Ma nem csak egy férfival, egy elnökkel találkoztam hanem egy bölcs emberrel. Hálát adok Istennek, hogy Írország élén ilyen bölcs ember áll”

A találkozójukról videó is készült.

(Kiemelt képünk illusztráció : Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)



Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).