Bocs, akkor most ki a brit miniszterelnök?

Némi zavarodottságot keltett a Twitteren egy Liz Trussel nevű felhasználó, akinek többen tévesen gratuláltak a brit kormányfői kinevezéshez, mert ő a @Liztruss fiók tulajdonosa, míg az igazi brit miniszterelnök a @trussliz címen érhető el.

2022. szeptember 7., 11:07

Szerző:

Liz Truss volt brit külügyminiszter lett kedden az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. Vezető politikusok sorra gratuláltak Trussnak a Twitteren is, de néhány esetben „eltévesztették a házszámot”, ugyanis Liz Trusselnek gratuláltak.

Liz Trussel így kapott tévesen meghívást hivatalos látogatásra a svéd kormányfőtől, akinek a brit nő örömmel válaszolta, hogy ő is várja a látogatást. „Készítsék a húsgolyókat!” – írta Trussel a svéd kormányfői hivatal célt tévesztett gratulációjára, amelyet később töröltek.

Szerdára az üzenetküldő oldalon már tömegesen osztották meg, hogy a brit nő milyen válaszokat adott a gratulációkra. Trussel láthatóan tréfára vette a dolgot, és maga is jól mulatott az eseten. Az őt köszöntő üzenetekre reagálva azt írta, hogy nagyon elfoglalt lesz mostanában, a brit királyi családnak címezve viszont jelezte, hogy „másnap ráér”.

(Kiemelt kép: Liz Truss, Nagy-Britannia újonnan kinevezett miniszterelnöke a Downing Street 10. szám előtt London központjában 2022. szeptember 6-án. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).