Berlini vélemény: Alföldi tehetsége kimeríthetetlen

A Taz.de berlini lap arról ír, hogy a magyar szélsőjobboldal gyűlöli Alföldi Róbertet, a színházi szakembert. A Nemzeti igazgatójaként már megszabadultak tőle, radikális művészként azonban nem.

2013. szeptember 5., 05:23

Tehetsége kimeríthetetlennek tűnik, akárcsak a jobboldal iránta sugárzó utálata, éspedig minden munkájánál. Alföldi körül sűrűsödnek és lecsapódnak a társadalmi feszültségek. Amikor nemrégiben a posztjára pályázatot írtak ki, a feltételekből világosan látni lehetett, hogy ő semmiképpen sem nyerhet.

Az István, a király kapcsán megint csak hevesen ostorozták, a darab ugyanis mindegyik politikai tábor számára identitásképző, de csak még inkább láthatóvá teszi az árkokat. A publikum vagy szereti, vagy gyűlöli a színész-rendezőt, de mindenkit megérint. Színpadra állított munkáit azonban a konzervatívok soraiban is többen elismerik. Így figyelt fel rá Szörényi Levente.

Ám a rendező időnként maga is okot ad a támadásokra, pl. amikor engedélyezte, hogy a Nemzetiben tartsák meg Románia nemzeti ünnepét.

A mai Magyarországon István korához hasonlóan nem látszik az út a politikai szekértáborok megbékéléséhez. Szörényi és Alföldi együttműködését nem szabad túlértékelni. De legalább gyenge reménysugár.

(Forrás: Ger-mánia)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.