ENSZ: Bejrútban emelkedett a halottak száma, sok embert továbbra sem találnak

2020. augusztus 14., 11:27

Szerző:

Százhetvennyolcra emelkedett a múlt heti bejrúti robbanás halálos áldozatainak a száma, körülbelül 6000 ember megsebesült, és legalább 30-an eltűntek - derül ki az ENSZ pénteken közzétett, a katasztrófa 15 kilométeres körzetében keletkezett károkat ismertető vizsgálatából. 

 

A robbanás a környék hat kórházában okozott működési fennakadásokat, és több mint 20 egészségügyi létesítményt megrongált. Kár keletkezett körülbelül 120 iskolaépületben is, ez csaknem 50 ezer tanulót érint. A halottak közt legalább 13 menekült is van.

Noha a jelentés szerint Bejrút élelmiszerellátása nincs veszélyben, a robbanásban megsemmisült az ország központi gabonatárolója, így az ENSZ liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében.

A libanoni fővárosban a múlt héten történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe.Illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Az országban tiltakozások kezdődtek, az emberek az általuk korruptnak, hanyagnak és alkalmatlannak tartott kormány és a politikai elit távozását követelték. A tiltakozások erőszakos zavargásokba torkolltak, és a kormány bejelentette lemondását.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.