Beismerte tettét a stockholmi gázoló

Beismeri a pénteki stockholmi gázolásos támadás fő gyanúsítottja, hogy ő követte el a terrorcselekményt – tudatta a 39 éves, üzbég állampolgárságú gyanúsított kirendelt védője kedden a bíróságon.

2017. április 11., 19:53

Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését – mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt.

A támadás tizenöt sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos – közölte szombaton a svéd egészségügyi hatóság.

Fotó: MTI / EPA / Fredrik Sandberg

Szombaton a merénylet helyszínére látogatott a svéd trónörökös, Viktória hercegnő, aki könnyeit törölgetve helyezett el virágot annál az üzletnél, amelybe a gyalogosokat letaroló teherautó végül becsapódott – írja az MTI.

„Meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk. Szembe kell szállnunk ezzel” – hangoztatta újságírók előtt a hercegnő.

Járt a helyszínen Stefan Löfven miniszterelnök is, aki a helyiekkel is szóba elegyedett a Drottninggatan nevű sétálóutcán, ahol a kamion mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt az egyik népszerű üzlet előtt sétáló emberek közé csapódott. Löfven szerint a terroristák célja, hogy aláássák a demokráciába vetett hitet. „De ezt a célt Svédországban sosem fogják elérni” – húzta alá a svéd kormányfő a támadás helyszínén.

„Át kell vészelnünk ezt. Az élet nem állhat meg. Mi itt, Svédországban nyílt társadalomban akarunk élni” – hangoztatta Stefan Löfven, aki azt is tudatta, hogy vasárnap megemlékezést tartanak, és egy perc néma csenddel tiszteleg majd az ország az áldozatok előtt.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt – közölte Margot Wallström külügyminiszter. „Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket” – mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.