Az USA-ban sem repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok

2019. március 13., 20:04

Szerző:

Átmeneti időre kivonják a forgalomból a Boeing repülőgépek vitatott 737 MAX 8 és MAX 9-es típusait – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán  a Fehér Házban. 

Az elnök ugyan kiváló vállalatként méltatta a repülőgépgyárat, amely szerinte máris dolgozik a felmerült problémák kijavításán, de amíg nem születik megoldás, addig az a két típus nem közlekedhet. Mint mondta, megbeszélést folytatott a Boeing vezetőjével, Dennis Muilenburg elnök-vezérigazgatóval, és a döntést a gépek átmeneti felfüggesztéséről közösen hozták meg. 

Donald Trump közölte: valamennyi amerikai légitársaságot értesítették a döntésről.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség hasonló döntést hozott kedden, de a földre parancsolta a MAX 8 és 9-eseket Kína és Kanada is.

Fél év alatt két ilyen gép zuhant le, egy Indonéziában, egy pedig Etiópiában. Összesen majdnem 350 ember halt meg a két szerencsétlenségben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.