Ausztria lezárta a magyar határátkelők felét az autók előtt

2018. október 24., 20:39

Szerző:

A 60 osztrák-magyar határátkelő közül mostantól csak 25-ön lehet autóval, valamint teherautóval, busszal vagy motorral átkelni – döntött Burgenland tartomány. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a forgalmat a nagyobb határátkelőkre akarják terelni – írja az Index a heute.at cikke alapján. Az osztrákok hangsúlyozzák: ez nem a határ lezárását jelenti, mert gyalog, biciklivel, mezőgazdasági géppel vagy éppen lóháton minden átkelő használható.

A rendelet nem újkeletű, mostantól azonban táblák is jelzik a tiltást, és bírságot is kiszabhatnak azok megszegőire. A büntetés akár 2180 euró, azaz nagyjából 700 ezer forint is lehet.

Az intézkedés mögött minden bizonnyal az áll, hogy a Burgenlandban élőknek elegük van a feketén dolgozó, ingázó magyarokból. A mezőgazdasági gépek előtt azonban nem zárták le a határátkelőket, így az osztrák gazdák gond nélkül átjárhatnak Magyarországra megművelni a földjeiket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.