Ausztria is fellázadt a magyar médiatörvény ellen

Tizenegy jelentős osztrák lapban megjelenő közleményben tiltakoznak sajtóvédő szervezetek az új magyar médiatörvény ellen - közölték szerdán az érintett szervezetek.

2011. január 13., 18:12

Az aláírók szerint nem elégségesek a magyar politikusok állításai, amelyek szerint elképzelhető a törvény megváltoztatása.

A közlemény aláíró a sajtószabadságot veszélyeztető törvény visszavonására szólítják fel a magyar kormányt. A közlemény csütörtökön jelenik meg 11 országos és helyi osztrák napilapban. Az aláírók között van a bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), a párizsi Újságírók Határok Nélkül (RSF) valamint az osztrák újságírók szakszervezete (GPA).

A közlemény szövege szerint "az új törvény alapvető fenyegetést jelent a sajtószabadságra, és így egyben a demokráciára is, és cenzúrát vezet be". Az aláírók szerint nem elégségesek a magyar politikusok állításai, amelyek szerint elképzelhető a törvény megváltoztatása - írta az

atv.hu.

"A magyar kormánynak inkább erősíteni kéne a demokráciát, és nem gyengítenie azt" - jelentette ki az IPI osztrák bizottságának vezetője.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).