Elszabadult a pokol Amerikában: egy ember meghalt, miután valaki a tüntetők közé lőtt, élő adásban sérült meg egy riporter

2020. május 30., 10:40

Szerző:

Egy ember meghalt, miután valaki egy autóból a George Flyod halála miatt tüntető tömegbe lőtt Detroitban

- mondta el Nicole Kirkwood, a detroiti rendőrség szóvivője szombaton.

A történtek után zavargások törtek ki.

A lövöldözés helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt történt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt

- ismertette Kirkwood. A szóvivő szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez. Az áldozat egy 19 éves fiatal férfi. További részletekről nem tudni.

Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt számos tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrség szerint sokan nem is helyiek voltak.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban, amelyek kiváltó oka az volt, hogy hétfő este egy férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán.

A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette:

gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

A négy rendőrt még kedden elbocsátották.

A 444.hu pedig egy olyan videót szemlézett, ahol egy, az eseményekről tudósító újságírót élő adásban találnak el egy paprikatölténnyel.

Szerencsére nem történt nagyobb baj, pár másodperc után közölte, hogy jól van, paprikatölténnyel, azaz a szemet irritáló, a paprikasprayhez hasonló összetételű anyagokat tartalmazó tölténnyel lőtték meg.

A helyi rendőrség elnézést kért az indcinesért. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.