Németország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet segítségét kérte Navalnij miatt

2020. szeptember 17., 13:03

Szerző:

Németország felkérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), hogy nyújtson segítséget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus tiltott halálos vegyszerrel történt állítólagos megmérgezésének kivizsgálásához - vált ismertté egy csütörtöki közleményből.

Németország szerint bizonyítékai vannak arra, hogy Navalnijt augusztus 20-án megmérgezték az egykori Szovjetunióban kifejlesztett novicsok típusú harci idegméreggel.

Az OPCW Technikai Titkársága azt közölte, felkérést kapott Németországtól, hogy a szervezet nyújtson műszaki segítséget az ügyben. Az OPCW szakértői orvosi-biológiai mintákat vettek Navalnijtól, hogy azt elemzésre átadják a szervezet kijelölt laboratóriumainak.

A vizsgálat eredményeit megosztják majd Németországgal, amely eddig azt kérte, hogy a szervezet kezelje bizalmasan szerepét az ügyben.

A Reuters hírügynökség anyagában megírta, hogy novicsok idegmérget használták 2018-ban az angliai Salisbury-ben az egykori orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Az OPCW akkor megerősítette, hogy rendkívül mérgező anyagot használtak.

Az OPCW tagállamai 2019 novemberében megállapodtak abban, hogy kibővítik a tiltólistán szereplő anyagok körét, és oda első ízben felvették a novicsok osztályú idegmérgeket. A tilalom 2020. június 7-én lépett hatályba.

Az OPCW-t 1997-ben hozták létre, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése. A szervezet kiemelkedő szerepet játszott a vegyifegyverek tilalmának felügyeletében a szíriai háborúban, ami által szerepe nagyban átpolitizálódott.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.