Rengeteg áldozata van a törökországi földrengésnek

Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek – jelentette be Fuat Oktay török alelnök.

2023. február 6., 10:54

Szerző:

Oktay ankarai sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a törökországi katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott, köztük egy kórház a Hatay tartomány-beli Iskenderun körzetében. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os volt. A károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára súlyos károkat szenvedett.

A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható. A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz, de ez nem lesz elég, így a török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, és nemzetközi segítséget kértek a mentéshez. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint első körben Azerbajdzsán 370, Oroszország pedig 100 embert küld Törökországba.

Az érintett tíz tartományban, Kahramanmarasban, Gaziantepben, Kilisben, Diyarbakirban, Adanában, Osmaniyében, Malatyában, Hatayban, Adiyamanban és Sanfliurfában egyhetes iskolai szünetet rendeltek el.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

A felderített áldozatok száma folyamatosan emelkedik.

 

(Képünkön egy összedőlt épület a 7.4-es erősségű földrengés után a törökországi Diyarbakirban, 2023. február 6-án. Fotó: Aydin Arik/Anadolu Agency via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).