Akkora a sor a Mount Everestnél, hogy huszonnégy óra alatt hárman is meghaltak a világ tetején

2019. május 24., 16:34

Szerző:

Három indiai hegymászó halt meg a Mount Everesten huszonnégy óra leforgása alatt, és ezzel hétre emelkedett az idei, tavaszi mászószezon halálos áldozatainak száma - közölték a nepáli hatóságok és túraszervezők. 

Tavaly összesen öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedése részben összefügghet azzal, hogy

a kedvező időjárás miatt torlódás alakult ki a csúcs közelében, az oxigénszegény környezetben.

Egy 27 éves férfi a visszaúton, a 4-es táborban halt meg pénteken. A hegymászó torlódás miatt több mint 12 órán át rostokolt a csúcsközeli oxigénszegény környezetben és nagyon kimerült. Serpák levitték a 4-es táborba, életét azonban már nem tudták megmenteni. Két 53 éves indiai nő is már a leereszkedés közben halt meg, egyikük a férje társaságában, a másik egy többnemzetiségű női expedíció tagjaként vágott neki az útnak.

Fotó: Facebook

Az Everest kevésbé forgalmas északi, tibeti (kínai) oldalán egy 65 éves osztrák férfi halt meg. Korábban egy amerikai és egy indiai hegymászó hunyt el, ők is már a visszaúton. Eltűntnek számít, és ezért gyakorlatilag halottnak tekinthető egy ír alpinista is. 

A túraszervezők szerint a 4-es tábor és a csúcs közötti „túlzsúfolt” útvonalon torlódás alakult ki, mert csak rövid ideig tartó ablakperiódusok vannak az időjárásban, és

mindenki egyszerre akar mászni.

Idén várhatóan rekordot dönt a Mount Everestet meghódító emberek száma. A nepáli hatóságok a tavaszi szezonra minden korábbinál több, 381 mászóengedélyt adtak ki (darabonként 11 ezer dollárért), ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140 fő kapott engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon. 

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.