A luxushajóról jutott be a koronavírus az Egyesült Államokba, ahol aggódnak a túl kevés szájmaszk miatt

2020. február 26., 06:30

Szerző:

Az amerikai egészségügyi miniszter szerint is várható az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése, kérdés, hogy ez mikor történik meg, és hányan lesznek, akik komoly betegséggel küszködnek majd. 

Az Egyesült Államokban jelenleg 56 koronavírusos tüdőgyulladással küszködő beteget tartanak számon,

közülük 40 páciens a Japánban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón betegedett meg. Az amerikai kormány chartergépekkel valamennyiüket hazaszállította még a múlt héten, s azóta katonai támaszpontokon kialakított karanténokban vizsgálják őket.

Koronavírus - Japán A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án
Fotó: Franck Robichon

 

A kormány most 2,5 milliárd dollár megszavazását kérte a vírus elleni küzdelemre a szenátustól. Mint Alex Azar elmondta, az összeg a gyorsan terjedő vírus nyomon követéséhez, a tagállami és helyi kormányzatok anyagi támogatásához, oltások és különböző terápiák kifejlesztéséhez kellene, továbbá védőmaszkok és más, a betegség terjedését feltételezhetően akadályozó védőruhák csökkenő készletének pótlásához.

Amerikában ugyanis 

pillanatnyilag 30 millió védőmaszk áll rendelkezésre, de legalább 300 millióra lenne szükség.

A tárcavezető különösen aggasztónak nevezte az olaszországi és az iráni vírushelyzetet. Keddi washingtoni sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is foglalkozott a koronavírussal. Iránt és Kínát azzal vádolta meg, hogy nem a valós helyzetről adnak tájékoztatást. Felszólította Teheránt és Pekinget, hogy "tárja fel az igazságot" az új megbetegedések számát illetően.

 

Dolgoznak a vakcinán

A szakértők világszerte nagy erőkkel dolgoznak az új koronavírus (COVID-19) elleni védőoltás megalkotásán. Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója szerint az oltóanyaggal kapcsolatos legelőrehaladottabb kutatások a kaliforniai Gilead biogyógyszerészeti laboratóriumban folynak. De - fűzte hozzá - a legjobb esetben is egy-másfél év múlva kerülhet sor arra, hogy az új vakcinát emberen is kipróbálják.

Ugyanakkor a Moderna amerikai biotechnikai vállalat már át is adott kísérleti vakcinákat az Amerikai Allergiák és Fertőző Betegségek Intézetének. Az mRNA-1273 nevű gyógyszert 42 nap alatt fejlesztették ki – összehasonlításképp, a SARS elleni oltást 20 hónap alatt hozták létre – és bár a gyorsaság lenyűgöző, egyelőre nem bizonyított hatású az mRNA-1273. A klinikai vizsgálatok április végén indulhatnak meg, az eredmények júliusra vagy augusztusra várhatóak. A készítményt első körben 25 egészséges önkéntesen fogják kipróbálni. Ha a klinikai tesztek kielégítő eredményeket is hoznak, további vizsgálatokra és engedélyeztetésre is szükség lesz.

Amerikában a Moderna mellett ugyanakkor a Johnson & Johnson (JNJ) és a GlaxoSmithKline (GLAXF) is a vakcina fejlesztésével foglalkozik és miután hétfőn a WHO bejelentette, hogy a Gilead biotechnológiai cég egyik gyógyszere, a remdesivir segíthet a fertőzések kezelésében, 5 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek értéke.

 

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.