A vezető ukrán elnökjelölt el sem ment a jelenlegi államfővel tartandó vitájára

2019. április 14., 17:43

Szerző:

Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára, a hivatalban lévő államfő pedig az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, és a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

A vasárnapi stadionos vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak ott, az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar vitázni vele. 

Petro Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta, az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután bent újságíróknak tartott tájékozatót egy szűk órán keresztül, amíg ellenfelére várt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország - amely most az ukrán oktatási törvény körüli vita miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást - támogatni fogja majd Ukrajna euroatlanti integrációját. –Kifejezetten megneveztem egy konkrét évet, 2023-at, amikor alá kell írnunk a (NATO-) tagsági cselekvési tervet, és amikor be kell nyújtanunk a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz. Teljességgel meg vagyok győződve afelől, hogy Magyarország, a többi EU-tagállammal együtt támogatni fogja Ukrajnát, miként arra többször ígéretet tettek néhány évvel ezelőtt – fogalmazott az államfő. Kijelentette, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogairól. Leszögezte, hogy a magyar kisebbségnek minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ugyanúgy joga van ukrán iskolákban, ukrán egyetemeken tanulni és ukrán vállalatoknál dolgozni, ez azonban nem lehetséges az ukrán nyelv ismerete nélkül. Petro Porosenko szavai szerint Ukrajna kész több pénzt költeni jobb feltételek megteremtésére a magyar kisebbség számára az oktatásban annak érdekében, hogy legalább két nyelvet tudjanak: a magyart és az ukránt. Korábban a sajtóban olyan találgatnák láttak napvilágot, hogy az új elnök feloszlathatja a parlamentet. Ezzel kapcsolatosan Petro Porosenko kijelentette, hogy ennek nincs alkotmányos alapja. A "totalitarizmus felé vezető útnak" nevezte, ha ezt egy újonnan megválasztott államfő megtenné.  

Az őt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egymással szembe fordulva ábrázoló óriásplakátokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a plakáttal arra akartak emlékeztetni, hogy az orosz elnök álma, hogy ne őt válasszák újra, és neki rajta kívül bárki más megfelel. Petro Porosenko kijelentette azt is, hogy ő sohasem tett egyenlőségjelet Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin közé, sohasem nevezte elnökválasztási riválisát drogfüggőnek, mert nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztaná.  Azt üzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy hétfő este az ICTV ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba, ő elfogadta a meghívást és ott lesz.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.