A saját elmúlásáról írt levelet XVI. Benedek

2018. február 7., 16:37

Szerző:

XVI. Benedek pápa
Fotó: Wikipédia

XVI. Benedek volt pápa levele szerdán jelent meg egy olasz újságban, amiben arról ír, hogy élete utolsó szakaszában jár a „hazafelé tartó zarándoklaton”. A most 90 éves Benedek levele a Corriere della Sera újságban jelent meg – áll a Reuters cikkében.

Benedek öt évvel ezelőtt, 2013 februárjában mondott le a pápai hivatalról, hat évszázad után egyedüliként.

Nagyon meghat, hogy ilyen sok olvasó kíváncsi arra, hogy telnek napjaim életem utolsó szakaszában – írja. – Fizikai erőm lassan elfogy, miközben belül hazafelé tartok a zarándoklaton.

A német származású, konzervatív Benedek 7 éves pápaságát pénzügyi botrányok kísérték, végül egyedülálló módon lemondott a pápai címről. Jelenleg a Vatikán egy régi rendházában lakik. Ritkán jelenik meg nyilvános eseményeken, inkább csak nagyobb egyházi eseményeken vesz részt. Környezete szerint mentálisan még mindig friss, de már nagyon nehezen mozog.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.