A pápa ellen tüntettek Párizsban

Két tinédzser lány életét vesztette szombaton Angolában, mikor több ezer ember próbált egyszerre bejutni abba a stadionba, ahol később XVI. Benedek tartott beszédet. Tegnap pedig a pápa ellen tüntettek Párizsban a Notre Dame előtt. A megmozdulás oka az egyházfő keddi nyilatkozata volt az óvszerhasználatról.

2009. március 23., 13:57

XVI. Benedek első afrikai körútját Kamerunban kezdte és azonnal botrányt okozott az óvszerhasználatról tett nyilatkozatával. Péntekig maradt az országban, szombaton már Angolában tartott beszédet egy stadionban. Harmincezer ember gyűlt össze a stadionban, többen elájultak a hőség miatt. Rajtuk kívül még több ezren próbáltak bejutni az épületbe.

A tolongásban két fiatal lány meghalt, nyolcan megsérültek.

A pápa beszédében felszólította az összegyűlteket: csábítsák vissza azokat, akik elhagyták az egyházat. A boszorkányság ellen is felszólalt. Az országban komoly hagyománya van a fekete mágiának. Emberjogi csoportok szerint több gyereket elüldöznek otthonról szüleik, mert attól félnek, gonosz szellemek szállták meg őket.

Az országba tett látogatása során a legnagyobb tömeget megmozgató eseményre vasárnap került sor. A rendőrség becslései szerint tegnap egy millió ember előtt tartott misét az egyházfő és megemlékezett a szombaton meghalt két fiatal lányról.

Míg az egyház vezetője Angolában volt, Párizsban többen tüntettek ellene a Notre Dame előtt. A vasárnapi mise után ingyen óvszert osztogattak, a pápa portréjára pedig a merénylő szót festették a demonstrálók. Utalva arra, hogy az egyházfő szerint az óvszerhasználat csak megnehezíti az AIDS elleni küzdelmet. A rendőrség 11 embert tartóztatott le a francia fővárosban, miután a pápa hívei összecsaptak a tüntetőkkel.

A katolikus egyház vezetője folyamatosan veszít népszerűségéből. Múlt hónapban azzal okozott botrányt, hogy visszafogadta az egyházba Richard Williamson holokauszttagadó püspököt.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).