A Facebook korlátozza az élő közvetítést a christchurchi merénylet miatt

2019. május 15. 10:37 - szerző: 168 Óra/MTI

Új korlátozásokat vezet be élő közvetítési szolgáltatására a Facebook, miután az 51 ember életét követelő christchurchi merénylet elkövetője így közvetítette akcióját. 

– Az új-zélandi borzasztó terrortámadást követően megvizsgáltuk, mit tehetünk még annak érdekében, hogy szolgáltatásainkat ne károkozásra vagy a gyűlölet terjesztésére használják fel – közölte a Facebook helyi idő szerint kedden. 

A Facebook a one strike néven ismert eljárást vezeti be az élő közvetítés korlátozására, ennek lényege, hogy akik az oldalon bárhol megsértik a legsúlyosabb szabályokat, azoknál azonnal letiltják az élő közvetítés használatát egy meghatározott időtartamra. 

A vállalat közölte, hogy az elkövetkező hetekben a korlátozások további kiterjesztését tervezik, így például a hirdetések szabályozását.

A tervek szerint a Facebook 7,5 millió dollárt fordít új kutatási partnerségekre, hogy a vállalat fejleszteni tudja a kép- és videoelemzési technológiáját a manipulált médiatartalmak jobb felismerhetősége érdekében, ami problémát okozott a Facebooknak a christchurch-i merényletet követően. 

A Facebook már egyébként is változtatott az élő közvetítés egyes szabályain, miután a közelmúltban a bírálatok kereszttüzébe került a gyűlöletbeszéd és az élő közvetítés szabályai miatt, miután nem távolította el időben a christchurchi merényletről készült felvételeket.

Március 15-én egy szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál férfi 51 embert lőtt agyon az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél, a muzulmánok számára kiemelten fontos pénteki ima idején. A férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását.

Új-zélandi terrortámadás Az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecset
Fotó: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

Az élő közvetítés 17 percig tartott, a Facebook azonban csak a rendőrségi értesítést követően távolította el a felvételt, így a videó gyorsan elterjedt az interneten. A Facebook közlése szerint a támadást követő 24 órában világszerte 1,5 millió olyan videót távolítottak el, amelyek a christchurchi merényletről készült felvételből tartalmaztak részleteket. A Facebook a videó több mint 900 változatát azonosította.

A szerdai Christchurch Call nevű csúcstalálkozón vezető politikusok és technológiai cégek vezetői gyűlnek össze, hogy megállapodjanak, miként előzhető meg a terrorizmus szervezése és népszerűsítése a közösségi médiumok felületén. 

A párizsi találkozó házigazdája Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök lesz, az eseményen várhatóan a Facebook, a Google, a Twitter és egyéb technológiai cégek képviselői vesznek részt, Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója azonban nem lesz jelen.

A Facebookot és a Youtube-ot egyébként beperelte egy francia muszlimokat képviselő csoport arra hivatkozva, hogy a két oldal nem akadályozta meg időben a merénylet élő közvetítést terjedését.