A Die Presse visszautasítja Fricz Tamás véleményét

A Die Presse válaszkommentárja visszautasítja Fricz Tamás néhány napja megjelent véleményét, miszerint a világsajtóban megalapozatlan lenne az antiszemitizmus kapcsán Magyarországot érő bírálat.

2013. november 28., 11:27

Ljiljana Radonic, aki a Bécsi Egyetem politológia-tanszékén oktat, rámutat, hogy a holokauszt megítélésében nálunk is van fejlődés, így egyre inkább az kerül előtérbe, hogy az ország mennyire vette ki részét a bűnökből. Ám Fricz Tamás írásából az derül ki – hangsúlyozza az elemzés –, hogy ő a téma kapcsán tisztára akarja mosni az országot a zsidóellenesség vádjától, és nem kíván szembenézni a magyar zsidók módszeres megsemmisítésével, illetve azzal, hogy az Orbán-kormány alatt kultusza van Horthy Miklósnak, akit pedig részben felelősség terhel a történtekért.

A szakértő szerint Fricz érvei csak arra jók, hogy cáfolják a valóságot, mármint hogy éleződik a magyar zsidóság helyzete. És amikor az országot úgy mutatja be, hogy az a nemzetközi sajtó összehangolt akciójának áldozata, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy a Terror Háza Múzeumot fenntartó XXI. Század Intézet igazgatója nem tud felfedezni antiszemitizmust Magyarországon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.