A CEU Bécsbe költözéséről tárgyalt Soros György az osztrák kancellárral

2018. november 19., 07:29

Szerző:

Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A találkozó kiemelt témája a CEU Bécsbe költözése volt – írja az osztrák Kurier alapján a 444.

Az egyetem vezetése október végén december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírják azt az együttműködési megállapítást, ami garantálhatná az egyetem további működését Budapesten. A kormány azonban a saját maga által szabott feltételeket nem hajlandó betartani, így olyan helyzetbe hozták az egyetemet, hogy költözniük kell.

Ausztria természetesen kapva kap az alkalmon, hogy a közép-kelet-európai régió egyik legmagasabban jegyzett, rengeteg kutatási forrást és erős nemzetközi kutatói hálózatot fenntartó egyeteme hozzájuk költözne. 

Soros hétfőn fog találkozni az osztrák tudományos miniszterrel, Heinz Fassmannal, akivel technikai dolgokat fognak átbeszélni, így például a CEU-s diplomák akkreditálásának módját. Ezen kívül szó lesz a Budapesten dolgozó egyetemi munkavállalók Bécsbe költözéséről is.

A következő téli félévtől kezdve a politikatudományi, az újságírói és a nemzetközi kapcsolatok posztgraduális képzései már Bécsben indulhatnak el az egyetemnek. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.