A börtönben lévő oroszok tovább élnek, a férfiak 44 százaléka nem éri meg a nyugdíjaskort

2019. február 26., 18:03

Szerző:

Egyharmada a börtönbüntetésüket töltő orosz férfiak halálozási rátája azokénak, akik szabadon élnek, amiben kulcsszerepe van annak, hogy az őrizetesek nem isznak alkoholt - derült ki egy, az orosz parlament felsőházának szociális bizottsága számára elkészített felmérésből, amelyet kedden ismertetett az Interfax hírügynökség.

A törvényhozás számára összegyűjtött adatok szerint a munkaképes korú oroszok körében a halálozások 38 százaléka összefüggésben áll az alkohollal. A nők életét 17, a férfiakét 20 évvel rövidíti meg az italfogyasztás, a férfiak 44 százaléka nem éri meg a nyugdíjast kort.

Vlagyimir Putyin egy korsó sörrel a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságon
Fotó: AP/Yana Lapikova

Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter február 7-én közölte, hogy a munkaképes korú férfiak halálozási rátája 3,5-szerese a nőkének, egyebek között az alkoholfogyasztás miatt. A tárcavezető szerint a nemcsak közvetlen, de halmazati halálokok 70 százaléka  - a májzsugor, gyomorfekély és annak szövődmények, hasnyálmirigy-sejthalál, korai érelmeszesedés és korai magas vérnyomás az italozással függ össze. A közvetlenül az alkoholfogyasztás miatti halálozások száma viszont csökkent a szeszesital-piacon bekövetkezett pozitív változások, az emberi fogyasztása szánt alkoholt "helyettesítő" és a méreganyagokat tartalmazó italok visszaszorulásának köszönhetően.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.