7-8 stáb rohanta le Judith Sargentinit, és mindenki azt kérdezte, hogy miért gyűlöli Magyarországot ennyire

2019. április 16., 12:56

Szerző:

Dokumentumfilm készítettek a holland Zöldek a Judith Sargentini EP-képviselő nevét viselő jelentés szeptemberi elfogadásáról. Ebben a politikus eddig nem ismert részletekről is beszámol, például arról, hogy amikor Magyarországon tárgyalt Magyar Levente külügyi államtitkárral, egy idő után kikísérték a szobából egy másik bejáraton, mint amelyen bement, az utcán pedig  több stáb is várta, és arról faggatták a képviselőt, hogy miért utálja az országot. A sajtótájékoztatóról senki nem szólt neki előre – írja a hvg.hu a dokumentumfilm alapján.

Judith Sargentini mesél arról, hogy mi vezetett odáig, hogy az Európai Parlament tavaly szeptember 12-én elfogadta a magyar jogállamiság helyzetét vizsgáló jelentést, és elindította a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben.

A film bemutatja a Fidesz és Orbán Viktor történetét, újbóli hatalomkerülését is. Judith Sargentini elmondása szerint azért akartak tenni valamit, mert sérültek a magyarok jogai, az Európai Bizottság pedig semmit sem tett a védelmükben.

– A Fidesz kétharmados győzelme óta Magyarországon újságok zártak be, tévéadók cseréltek tulajdonost, és csak a kormányzati propagandát terjesztik. A CEU-t elüldözték, a korrupció hatalmas, az uniós források pedig Orbán Viktort és a köreit gazdagítják

– sorolta az EP-képviselő.

A filmben a képviselő két történetet is elmesélt. Amikor Magyarországon volt a vizsgálat miatt, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente fogadta.

– Egy óra után kikísérték a szobából, de egy másik kijáraton át vezettek ki, mint ahol bementem. Az utcán már 7-8 stáb várt rám felsorakozva, amiről senki nem szólt. Mindannyian azt kérdezték tőlem, miért gyűlölöm Magyarországot ennyire. Eközben pedig a minisztériumban az államtitkár már egy sajtótájékoztatót tartott, amin arról beszélt, mennyire naiv voltam, milyen ostoba kérdéseket tettem fel, és mennyire nincs fogalmam a magyar történelemről. Este pedig már minden híradóban benne voltam

– mesélte. Elmondása szerint nem számított arra, hogy megszavazza az Európai Parlament a jelentést. A vita napján kezet akart fogni a magyar kormányfővel.

– Esélyt sem kaptam a kézfogásra, mert késve érkezett, miután már elkezdtem a beszédemet. De nem hagytam annyiban, megvártam, amíg leül, és elölről kezdtem.

Véleménye szerint sokan arra számítottak, hogy Orbán Viktor békülékenyebbnek mutatkozik, de nem így történt. A holland képviselő szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy megszavazták a jelentést.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.