24 civil halt meg egy afganisztáni szülészeti klinika elleni terrortámadásban, többségük frissen szült nő és újszülött

2020. május 14., 07:17

Szerző:

Jelentősen emelkedett az Afganisztánban kedden elkövetett két terrortámadás áldozatainak száma, írja az MTI a helyi Tolo News TV-re hivatkozva. Az egyik támadásban, amelyet egy Kabul nyugati részében működő kórház ellen követett el három terrorista,

24 civil vesztette életét, további 16-an pedig megsebesültek.

Az afgán egészségügyi minisztérium megerősítette a friss adatokat, a korábbi jelentések 14 halálos áldozatról és további 15 sebesültről adtak számot. Az intézményben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szülészeti klinikát működtet.

Az áldozatok többsége várandós, illetve frissen szült nő volt, s a támadók legalább két újszülöttet is agyonlőttek.

Támadás egy kabuli szülészeti klinika ellen Támadás egy kabuli szülészeti klinika ellen
Fotó: Rahmat Gul

A kórházban több órán át zajló tűzpárbajban a három merénylő mellett egy rendőr is életét vesztette, két rendőr pedig megsebesült.

Az afgán különleges egységek közben több mint száz embert, köztük 21 újszülötteket menekítettek ki az épületből.

A másik keddi terrorcselekmény, a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban egy temetési menet ellen elkövetett robbantás halálos áldozatainak száma 32-re emelkedett, s a híradások további 133 sebesültről tudnak. A korábbi jelentésekben 24 halott és 68 sebesült szerepelt.

A merénylő egy kormánypárti milícia parancsnokának, a nangarhari Keva járás volt hadurának temetésén robbantotta fel magát. Ez utóbbi merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terorszervezet helyi ága vállalt felelősséget a szervezet Aamák nevű hírportálján.

Támadás egy kabuli szülészeti klinika ellen Támadás egy kabuli szülészeti klinika ellen
Fotó: Rahmat Gul

Asraf Gáni afgán elnök kedden a tálib lázadókat tette felelőssé a kabuli szülészeti klinika elleni végrehajtott támadásért, és bejelentette, hogy a hadsereg újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteket. Noha a tálibok szóvivője nem sokkal a merényletek után azt állította, hogy egyik akcióhoz sincs közük, Gáni azzal vádolta őket, hogy nem fogadták el Kabulnak a tűzszünetre és az erőszakos cselekmények felfüggesztésére vonatkozó felhívásait. A lázadók válaszul szerdán kijelentették, hogy készek harcba szállni az afgán fegyveres erőkkel.

A tálibok és az Egyesült Államok képviselői Dohában február 29-én békemegállapodást írtak alá, amely előírja egyebek között a tálibok és az afgán kormány közötti béketárgyalások megindítását is. Az egyezmény felszólítja a radikálisokat az erőszakcselekmények leállítására. Ennek ellenére a tálibok azóta több támadást elkövettek. A kedden elkövetett terrorcselekmények egyes megfigyelők szerint végleg kisiklathatják a februárban aláírt békemegállapodást.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.